petak, lipnja 28, 2013

KASNA KIŠA

Zaharija 12,10 govori o obećanoj kasnoj kiši koja će prethoditi posljednjoj žetvi. Gospodin strpljivo čeka dok ne bude izlivena njegova posljednja kiša, jer ona će proizvesti posljednju žetvu!

U prvom dijelu 20. stoljeća, pentekostni pokret započet u Kanadi, nazvan je bio "Pokretom kasne kiše". Trajao je možda četrdeset ili pedeset godina. Danas je ostalo još samo nekoliko crkava "Kasne kiše". Međutim, oni koji su bili uključeni u taj pokret bili su uvjereni da doživljavaju veliko, posljednje izliće Duha. Mnogi su rekli: "To je to!" Ali taj pokret se osuo. I drugi takvi pokreti su došli i otišli. Zašto? Jer nisu bili usredotočeni na žetvu!

Mnogi takozvani pokreti Duha Svetog brzo su nestali jer su bili usredotočeni na čovjeka – na darove, blagoslove, samodokazivanje, sreću. Ples, smijeh, rika ili bilo kakvo drugo očitovanje pripisano Duhu Svetom sve je od tijela ako ne stvara slomljeno srce za izguljenima i nespašenima. Ako je doista od Duha, rezultirat će glađu i sklonošću da se dosegne izgubljen, umirući svijet!

Isus je povezao žetvu s izgubljenim dušama kad je rekao: "Zato molite Gospodara žetve da pošalje poslenike u žetvu svoju" (Mt 9,38).

Svako pravo izliće Duha Svetog usredotočit će se na tu Isusovu molitvu. A nekoliko probuđenja, koja su dokumentirana kao izvorna, bila su blagoslovljena velikim žetvama duša. Nema pravog probuđenja bez velikog skupljanja izgubljenih duša.

Pogledajte što se dogodilo kao rezultat Joela 2,28. Na Pentekost je u jednom danu bilo spašeno 3000 ljudi, a nakon toga svakodnevno su se pridodavale duše. Ti vjernici zatim su bili raspršeni širom svijeta da svjedoče Krista izgubljenima.

"… dok se na nas ne izlije duh iz visina. Tad će pustinja postat voćnjak, a voćnjak se u šumu pretvorit" (Iz 32,15). Izaija ovdje govori: "Kad Duh Sveti dođe, on stvara plod za žetvu. Izguljene duše tada se zadobivaju u obilju!" 

četvrtak, lipnja 27, 2013

POSLJEDNJA ŽETVA

"Zato, ako doista poslušate zapovijedi koje vam danas izdajem, i budete ljubili Jahvu, Boga svoga, i služili mu svim srcem svojim i svom dušom svojom, davat ću vašoj zemlji kišu u pravo vrijeme: u jesen i u proljeće, i moći ćeš sabirati svoje žito, svoje vino i svoje ulje (Pnz 11,13-14).

Razdoblje sijanja i razdoblje žetve u Izraelu bilo je upravo suprotno od našega. Prve kiše, koje su omekšale zemlju, padale su od listopada do kraja prosinca, upravo prije razdoblja sijanja. Posljednje kiše padale su od ožujka do travnja, baš prije žetve, i te kiše sazrijevale su žetvu.

Važno je zapaziti da su ova dva razdoblja kiše uvijek bila u vezi sa žetvom: "… i moći ćeš sabirati …" (r. 14). Ljubljeni, želite li prosuditi neko djelovanje Duha Svetog kako biste spoznali je li ono od Boga ili od tijela, koristite ovaj kriterij: djelo Duha uvijek je usredotočeno na žetvu duša!

Bez obzira kakve manifestacije vidite u takozvanom probuđenju, ono nije pravo djelovanje Božje ako nije usredotočeno na žetvu. Kiša Duha Svetog uvijek pada kako bi proizvela skupljanje duša.

Bog je izlio svog Duha u ranoj kiši na Pentekost da pripremi i omekša tlo kako bi se posijalo sjeme evanđelja. Duhom ispunjeni sijači onoga su dana bili poslani iz gornje sobe u čitav svijet – u Jeruzalem, Judeju, Samariju i sve do krajeva zemlje da bi činili učenike Isusa Krista.

Crkva sad već gotovo dvije tisuće godina gleda sijanje i rast – i sad je vrijeme žetve! Svi koji su umrli u Kristu do sada predstavljaju prve plodove ili ranu žetvu. Ali Zaharija proriče posljednju žetvu i to je razlog zašto Isus još nije došao (vidi Zah 12,10). Gospodin strpljivo čeka svoju posljednju, silnu žetvu na zemlji!

"Prema tome, strpite se, braćo, do dolaska Gospodnjega! Pazite! Poljodjelac iščekuje skupocjen rod od zemlje, strpljivo čekajući na nj, dok ne primi ranu i kasnu kišu" (Jak 5,7). - See more at: http://sermons.worldchallenge.org/en/node/23335#sthash.wXwKWAPP.dpuf

srijeda, lipnja 26, 2013

IZBAVLJEN I SAČUVAN

"Gospodin će me izbaviti od svakog opakog pothvata i sačuvat će me za svoje, nebesko, kraljevstvo. Njemu slava u vijeke vjekova" (2 Tim 4,18).

Riječ sačuvati ovdje znači "voditi, štititi, čuvati, podupirati, ograditi". Bog kaže: "Ja ću te voditi, štititi, čuvati, podupirati, ograditi da te đavao ne može dotaći. Ja sâm prenijet ću te u moje nebesko kraljevstvo."

Vidite li kakav je đavao lažac? On govori da će vas dohvatiti, ali sve vrijeme Bog je obećao sačuvati vas!

Ne tako davno imao sam nevjerojatno iskustvo. Rano sam se digao na molitvu i sjedio sam u dnevnoj sobi s Biblijom. Iznenada ni je sotona počeo upadati u misli. Vikao mi je opake, prijeteće stvari: "Bit ćeš uništen! Čitav si život služio Bogu ni za što i sad ću te u tvojim posljednjim godinama dohvatiti i oboriti."

Pred sobom sam vidio sve evanđeliste koje je sotona u prošlim godinama oborio. Đavao je vikao: "Sve sam ih dohvatio, a i oni su ljubili Isusa kao i ti. Zašto misliš da si ti tako poseban? Nisi dobar, nisi ništa drugo nego lažac i prevarant i ja ću tebe i tvoju službu zatvoriti zauvijek!"

Bio je to najužasniji napad koji sam doživio u svom životu. Bio sam svladan; napad mi je doslovce oduzeo dah! Ali je onda Duh Gospodnji sišao na mene te sam se digao u svetoj ljutnji, svezao sotonu i izbacio ga iz moje nazočnosti.

"Đavle, ti si lažac i otac svih laži!" Ukorio sam ga Riječju Božjom – i Riječ Božja me izbavila od svakoga straha!

Ljubljeni, Bog želi isto učiniti i za vas. Hoćete li mu dopustiti? Poslušajte ponovno Riječ Božju za vas: "On čuva duše pobožnika svojih, izbavlja ih iz ruku opakih" (Ps 97,10). Gospodin će vas voditi, štititi, čuvati, ograditi – do dana Isusova povratka! - See more at: http://sermons.worldchallenge.org/en/node/23334#sthash.ulbrbP0w.dpuf

utorak, lipnja 25, 2013

ISKRENO ŽELEĆI KRAJ

Vjerovali ili ne, Petar kaže da trebamo iskreno željeti kraj sadašnjeg svijeta. Možda ćete reći: "To zvuči morbidno!" Međutim, apostol piše da trebamo očekivati raspad ovoga zlog vijeka: "… iščekujući i požurujući dolazak dana Božjega, u koji će se nebesa goruća raspasti i počela se spaljena rastaliti" (2 Pt 3,12).

To ne znači da kad uništenje dođe trebamo veselo vikati: "Vidi, sve gori!" Ne, Petrove riječi ovdje su s namjerom da nas održe. Kad god se obeshrabrimo u ovom životu, trebamo se radovati: "Na kraju krajeva, sve ovo otići će u dim!"

Ova istina isto tako znači da nas "probudi" kako bismo shvatili kakvi ljudi trebamo biti. "Budući da će se ovo sve tako raspasti, kakvi sve onda morate biti svetim življenjem i pobožnošću" (2 Pt 3,11).

Radujte li se kad čitate ove riječi o dolasku velikog ognja te sjajnoga novog svijeta gdje će vladati pravednost? Možda umjesto toga vičete: "O, Bože, vjerujem što tvoja Riječ govori. Vjerujem da ćeš jednoga dana poslati svoj oganj da rastali ovaj od grijeha proklet svijet. I vjerujem da dolazi nov, sveti svijet. Ali ne vjerujem da zadovoljavam svetim življenjem i pobožnošću! Ne mislim da dosežem mjerilo o kojem piše Petar. Bojim se da neću uspjeti."

Ljubljeni, imam veličanstvenu vijest za vas! Bez ijedne sjenke sumnje mogu vam pokazati da vas Bog silno želi sačuvati za svoj dolazeći svijet. U srcu vam je potrebna njegova životonosna istina da vas održi kad neprijatelj dođe protiv vas poput bujice.

Evo što je Gospodin zajamčio učiniti za vas:

"Čuvao te Jahve od zla svakoga, čuvao dušu tvoju! Čuvao Jahve tvoj izlazak i povratak odsada dovijeka" (Ps 121,7-8).

"Jer Jahve ljubi pravdu i pobožnika svojih ne ostavlja; zauvijek će biti sačuvani" (Ps 37,28).

"On čuva duše pobožnika svojih, izbavlja ih iz ruke opakih" (Ps 97,10).

"I neka se cijelo vaše biće – duh, duša i tijelo – sačuva besprijekorno za dolazak Gospodina našega Isusa Krista! Vjeran je onaj koji vas je pozvao: on će to i učiniti" (1 Sol 5,23-24).

ponedjeljak, lipnja 24, 2013

PASIVNA VJERA by Gary Wilkerson

Ako ste kršćanin koji je odabrao pasivnu vjeru, odlazeći u crkvu jedino radi utjehe, nećete dobiti mnogo otpora od neprijatelja. Ali ako ste odlučili živjeti za Isusa – ako imate viziju za povrijeđene i izgubljene te za Kristovo tijelo – sotona će baciti u vas čitav svoj arsenal. Vaše putovanje bit će puno kušnji i opasnosti koje će vam uzdrmati dušu.

Pavlovo putovanje u Rim, kao što je opisano u Djelima 27, ilustrira kako neki od nas reagiramo na sotonine udarce. Kad je lađa kojom je Pavao plovio završila prvi dio puta, čitamo: "Budući da luka nije bila prikladna za zimovanje većina je savjetovala da se odande otplovi ne bi li kako stigli do kretske luke Feniksa … te ondje prezimili" (Dj 27,12).

Pavao je bio protiv te odluke, ne samo jer ih je to skretalo s puta za Rim, nego i zato jer ga je Duh upozorio u vezi s tim. U to se vrijeme, međutim, to činila najprikladnija odluka. Kasnije je lađa uletjela u ozbiljne nevolje, dovodeći u opasnost živote gotovo svih njih.

Ističem to jer kad neki kršćani na svom poslanju naiđu na otpor neprijatelja, odlučuju "poći u Feniks da ondje prezime". Istina, svi mi trebamo dopust da osvježimo svoje snage od neprestanog služenja potrebama drugih. Ali sad govorim o nečem drugom – o stanju srca koje kaže: "Olakšaj si malo svoje poslanje. Povuci se i malo krstari."

Kad kršćani to učine, ubrzo su potpuno izvan pravca putovanja. Njihovo poslanje više nije Krist nego, naprotiv, brinu se za brod – a to znači skrenuti od oluje. Zapravo, povlače se od otpora koji je bačen pred njih.

Ti vjernici to ne znaju, ali otet im je njihov visok poziv. U očima Božjim to nije mala stvar. Ako plovim prema Feniksu umjesto u Rim, to znači da s poslanjem koje je Bog dao meni nitko ne ide u Rim. Brod je održavan u radnom stanju, ali, ironično, poslanje za taj brod nije ispunjeno.

Udobnost i odmor nisu glavna stvar kraljevstva. Život kraljevstva kaže: "Moj život nije moj vlastiti – kupljen sam za cijenu. Isus me vodi u svemu i snabdijeva me milošću da to izvršim, bez obzira na otpor."

petak, lipnja 21, 2013

NEBO NIJE UMIROVLJENIČKI DOM

Možda se pitate: "Gospodine, zašto mi je moj posao uvijek tako stresan? Zašto se uvijek osjećam kao autsajder? Što nije u redu sa mnom?"

Sve je u redu s vama. Bog je na djelu! On vas drži bolesnim i umornim od ovoga umirućeg svijeta. On kaže: "Ne možeš se previše uključiti u ovo ovdje, jer će sve to nestati u dimu. Usredotoči svoje sklonosti na stvari gore – na novi svijet koji dolazi."

Vaš odgovor je: "Ali kakav gubitak! Tako sam pun snage! Imam talent, ideje, oštrouman sam, imam želju mnogo postići. Osjećam da se gušim, da sam sprečavan. To je tako frustrirajuće."

Imam dobru vijest za vas! Kad sve završi i vaši prijatelji izrugivači budu odrezani – njihovo djelo rastočeno tako da ne ostane ništa, karijere im rastaljene, novac spaljen – vaše djelo tek će započeti.

Vidite, nebo nije umirovljenički dom. Naprotiv, naš vječni dom je mjesto velike akcije, pun novih horizonata i neopisivih planova. Bog će u potpunosti upotrijebiti sve vaše darove, talente i želje. On neće potratiti nijednu stvar koju vam je dao. Naprotiv, vaši darovi bit će mnogo puta povećani. On će vas upotrijebiti za svoju slavu u vječnosti!

Isus nam daje nekoliko nagovještaja kakvo će to iskustvo biti:

"Blago onomu sluzi koga gospodar njegov, kada dođe, nađe da tako čini. Zaista, kažem vam, postavit će ga nad svim imanjem svojim" (Mt 24,46-47). Grčka riječ za postavljanje ovdje nagovještava "vječno naimenovanje". Bog će nas postaviti kao čuvare nad svim svojim imanjem kroz svu vječnost!

"Tada mu reče gospodar: 'Dobro, valjani i vjerni slugo! Bio si vjeran nad malim, zato ću te nad velikim postaviti" (Mt 25,21).

"On mu odgovori: 'Dobro, valjani slugo, jer si se u vrlo malom pokazao vjeran, imaj vlast nad deset gradova'" (Lk 19,17).

Vječna naimenovanja … upravljanje nad njegovom kućom … upravljanje nad njegovim imanjem … upravljanje nad gradovima. Mi ćemo upravljati i vladati s Isusom u njegovu kraljevstvu – kao kraljevi i svećenici!

četvrtak, lipnja 20, 2013

DOZIVAJUĆI NAM U PAMET

"Ovo je, ljubljeni, već druga poslanica koju vam pišem. U objema vas potičem dozivajući vam u pamet zdravo shvaćanje" (2 Pt 3,1). Petrova poruka o kraju sadašnjeg svijeta i početku nove zemlje s naumom je da raspiri u nama nadu i održi nas da se ne usidrimo na ovom svijetu.

Ova istina je da "nam dozove u pamet", "budući da će se ovo sve tako raspasti" (2 Pt 3,11). Sve ono što ljudi drže dragocjenim, sve za što rade čitav život da bi posjedovali i uživali, raspast će se u iznenadnom ognju!

Pokušajte to zamisliti: sve tvrtke na Wall Streetu, svi poslovni uredi, sve banke, svi računalni centri – nestat će! Nestati će Ujedinjeni narodi. Državne i federalne zgrade bit će do temelja spaljene. Fort Knox i sve njegovo zlato nestat će. Više neće biti tvorničkih postrojenja, nebodera, mostova, tunela, aviona, vlakova. Neće ostati zapravo ni pepela! Riječ Božja jasno kaže "da će se u ognju rastopiti … raspasti" (r. 10-11).

Grčka riječ za "raspasti" ovdje znači "popustiti, prekinuti i rastaliti". Drugim riječima, Bog će prekinuti partijanje! On će otrgnuti ljude od svega za čim su žudjeli i onda sve to rastaliti u žestokoj vrućini!

Želim s vama podijeliti istinu koja će vam pomoći razumjeti zašto vas sekularno radno mjesto nikada neće u potpunosti prihvatiti ako ste odani Isusu. Bez obzira gdje radite – u banci, školi, čistite ulice, bilo gdje – vjerojatno doživljavate mnogo odbacivanja, neprihvaćanja i pogrešnog shvaćanja. Primate malo ili nimalo priznanja za ono što radite. Progonjeni ste, izrugivani, govore o vama iza vaših leđa. I shvaćate da nikada nećete biti "jedan od tih mladića" ili "jedna od tih djevojaka". Zbog toga se nikada ne osjećate udobno ili doista sigurni. Zašto je to tako?

Sve je to Gospodnje djelo! On to dopušta da nikada ne prionete uz ovaj kratkotrajan, prolazan svijet. Mnogim kršćanima postaje previše udobno na ovom svijetu te na kraju odlaze od Gospodina. Njihova srca i umove zarobljava prosperitet, prihvaćanje i priznanje.

srijeda, lipnja 19, 2013

DOLAZI DAN GOSPODNJI

Kad dan Gospodnji dođe, nikome od sljedećih neće biti dopušteno ući: "… kukavicama, otpadnicima, odurnim stvorenjima, ubojicama, bludnicima, vračarima, idolopoklonicima i svim lašcima" (Otk 21,8). Zapravo, svima njima "sudbina je u jezeru koje gori ognjem i sumporom" (isti redak).

Sjetite se užasa prijevare New Agea! Milijuni ljudi danas potpuno su uvjereni da će biti dionici novoga svjetskog poretka. Oni vjeruju da će ubrzo naći konačan mir i da će tada biti ispunjeni; da će sva krivnja, strah i osuda nestati; da ih grijeh više neće opsjedati; da će si slobodno priuštiti homoseksualnost ili blud bez kazne, bolesti ili posljedice. Oni sami sebe uvjeravaju: "Dosta je te religije o novorođenju! Dosta je sve osude koja uzrokuje da se ljudi osjećaju loše u vezi samih sebe. Imat ćemo novi svijet u kom ćemo moći činiti što nam je volja. Nitko nam neće dosađivati ili nas uznemiravati."

Ali suočit će se s tragičnim buđenjem. Kad se nađu u bezbožnom paklu, đavo će im, izrugujući se, raspoloženo navijestiti: "Dobrodošli u vaš New Age. Dobrodošli u vaš novi svjetski poredak!"

Nije čudo da će pakao biti mjesto plakanja, naricanja i škripanja zubima. Tamo će laž biti razotkrivena – u vječnoj ognjenoj peći. Iznenada će prokleti povikati: "Prevaren sam! New Age, za koji sam bio uvjeren da dolazi, vječni je pakao!" A užas te prijevare postajat će sve jači kroz svu vječnost.

Mnogi u Americi okreću se okultizmu: hollywoodski producenti, tajkuni s Wall Streeta, glumci s Broadwaya, dužnosnici u vladi, ljudi iz svih sfera života. Oni prihvaćaju lažno evanđelje New Agea: scijentologiju, kanaliziranje, sotonizam, voodoo, astrologiju, raznorazne demonske religije Istoka. Slijepi su, prevareni – vjerujući laži!

Apostol Petar govori nam istinu o dolazećem novom svijetu i kakav će on biti. On kaže da će se sadašnji svijet rastaliti; on je na putu da se u plamenu raspadne, što će izvršiti sam Bog. Doista, Gospodin će otpustiti svoj pričuvni oganj da očisti nebesa i zemlju:

"Ali će doći dan Gospodnji kao lopov; u taj će dan nebesa iščeznuti s velikom lomljavom, počela će se u ognju rastopiti, a zemlja se sa svojim ostvarenjima neće više naći" (2 Pt 3,10).

utorak, lipnja 18, 2013

DOLAZI NOVI SVIJET

Biblija kaže da će se u posljednjim danima pojaviti izrugivači koji će izrugivati poruku da se Isus Krist vraća kako bi uspostavio novo kraljevstvo. Izrugivači kažu: "Gdje je Isus? Ne vidim nikakav dokaz da dolazi. Sve ide kao što je išlo od početka!"

Ako biste pokušali uvjeriti te izrugivače da Isus dolazi kako bi očistio zemlju ognjem te uspostavio kraljevstvo vječne pravednosti, nazvali bi vas luđakom. Mnogi ismijavaju samu ideju o drugom Kristovom dolasku. Međutim, bez da trepnu okom, ti isti izrugivači okreću se i tvrde da dolazi "novi svjetski poredak"!

Takvi izrugivači pokupili su laž iz pakla. Upravo prije nego dolazi prava stvar, sotona uvijek izrađuje krivotvorinu. Vidite, on zna da se kralj Isus vraća i da je njegov novi svijet na pomolu. Đavao svoju vlastitu djecu želi držati u prijevari promičući svijet iz mašte, sa raznoraznom lažnom nadom. A sad je inscenirao i novu demonsku nauku o dolasku Novog doba (New Agea) kako bi ljude spriječio da ne prihvate stvarnost Kristova dolaska!

Ova najnovija New Age krivotvorina najprije se pojavila kao Doba vodenjaka (Age of Aquarius). Jedanaesto sazviježđe trebalo bi ući u posljednje, New Age kraljevstvo, koje će biti poznato kao "novi svjetski poredak".

Sljedbenici New Agea kažu da samo što se nije pojavio taj novi svjetski poredak. Predskazuju da će se dogoditi strašna katastrofa i iz tog kaosa izdignut će se novi svjetski poredak, uvodeći društvo ljubavi, razumijevanja i svjetskog mira. Sve bolesti bit će izliječene. Ratovi će prestati. Siromaštva više neće biti. A jedini Krist koji će postojati bit će Kristova svijest – širom svijeta čvrst mentalni stav o bratstvu. Samoljublje će biti kralj, a zadovoljstvo središte svega.

Imam loše vijesti za sve takve New Age izrugivače. Žao mi je, ali prevario vas je đavao. Ne postoji takva stvar kao što je svijet iz mašte, koji on gura na čovječanstvo u ove posljednje dane.

O, dolazi novi svijet, to je točno, ali to nije "novi svjetski poredak" ili New Age. Naprotiv, svako kraljevstvo ovoga svijeta ubrzo će pripasti našem Gospodinu, a svi njegovi neprijatelji postat će podnožje njegovim nogama. Krist se vraća kako bi uspostavio svoje sveto kraljevstvo, a izrugivači neće imati nikakva udjela u njemu: "Ali mi očekujemo, prema njegovu obećanju, nova nebesa i novu zemlju, gdje prebiva pravednost" (2 Pt 3,13).

ponedjeljak, lipnja 17, 2013

VJETROVI SU BILI PROTIVNI by Gary Wilkerson

Kad je apostol Pavao plovio za Rim (Dj 27), već je vodio pun život službe. Ovaj čovjek postigao je nevjerojatne stvari, no još uvijek je imao gorljivu strast da izlije sam svoj život za evanđelje.

Bog ga je pozvao kao apostola te je nadgledao crkve u Aziji i u nekim dijelovima Europe. Međutim, on je bio i evanđelist te apologet koji je predstavljao Kristovu stvar na dvorovima i pred kraljevima. Sve je žrtvovao da bi služio na svojim poslanjima, vođenima od Duha. Sad je odlučio: "Želim odnijeti Kristovo evanđelje u samo središte svijeta. Svoju sam viziju usredotočio na Rim – da propovijedam samom caru!"

Tako se usredotočio na to da se kockao svojim vlastitim životom kako bi se to ispunilo. U to vrijeme bio je u zatvoru i imao je priliku biti pušten, ali je zaobišao svoje puštanje u zamjenu za priliku da se pojavi pred carem, na kojega se prizvao u svom slučaju. Ako izgubi, mogao bi izgubiti svoj život. Bio je to izbor koji je donio isključivo radi evanđelja (vidi Dj 25,1-12).

Na svom putovanju za Rim, popeo se na lađu koja je ubrzo naletjela na prepreku: "Vjetrovi su bili protivni" (Dj 27,4). Bila je to prirodna smetnja, ali Pavao je to mogao vrlo lako vidjeti kao duhovnu barikadu na putu. Činjenica je da ako ste svoje lice učinili kao kremen u vezi s vizijom evanđelja, sav će se pakao izliti na vas.

Ovaj izraz mogao bi se upotrijebiti kako bi se u potpunosti opisao Pavlov život do te točke. Podnio je mnoge velike nevolje, od brodoloma i bičevanja do atentata. Sve to bio je u stanju podnijeti jer su mu misli uvijek bile usredotočene na njegovo poslanje: živjeti, propovijedati i služiti Kristu. Kad vam je srce usredotočeno na neki cilj, možete podnijeti mnogo trpljenja, a ako vam je srce usredotočeno na udobnost, ne možete podnijeti baš nikakvo trpljenje.

Biblija je potpuno jasna da smo pozvati navješćivati milost Božju palom, grešnom svijetu. Pozvani smo ljubiti jedan drugoga i zajedno štovati u pravoj evanđeoskoj zajednici. Pozvani smo služiti siromašnima i, čineći sve to, nositi Kristovo svjetlo svijetu koji je u tami. Ukratko, pozvani smo donositi ljubav Božju drugima kroz naše riječi i djela, da bi se svijet mogao promijeniti.

petak, lipnja 14, 2013

BOG RADI

Ključna poruka za vjernike danas je da je Bog unaprijed isprogramirao svu budućnost. On zna točan trenutak Kristova povratka, a i posljednja velika nevolja, sud i armagedonska bitka na njegovu su kalendaru.

Bog koji nadzire čitavo nebo i zemlju rekao je: "Gle, narodi su kao kap iz vedra, vrijede kao prah na tezulji … Svi narodi ko ništa su pred njim, ništavilo su njemu i praznina" (Iz 40,15.17).

Bog želi da nastavimo raditi do Kristova povratka. To jednostavno znači da moramo raditi kao da kraj nikada neće doći, a živjeti kao da će doći sutra.

Bog još uvijek broji vlasi na našoj glavi. On još uvijek zna broj vrabaca koji padnu, još uvijek čuje molbe prije nego su izgovorene i još uvijek odgovara prije nego je zazvan. On još uvijek daje daleko više nego što možemo tražiti ili misliti. Dakle, zašto se bojati? (Vidi Mt 6,25-34).

Pripremljeni kršćani, probudite se! Sve je pod kontrolom; Bog radi! On spašava, iscjeljuje, krštava i priprema svoju kuću da bude spremna. Strah je bogohuljenje. Zapovjeđeno nam je da se ohrabrimo u Gospodinu te počnemo pjevati i radovati se gledajući kako se primiče posljednji čas. Netko može pitati: "Ali kako se mogu radovati kad vidim ovaj stari, od grijeha proklet svijet, kako se raspada?"

Moj odgovor je biblijski odgovor: "Znamo da sva stvorenja zajedno uzdišu i da se sva skupa nalaze u porođajnim mukama … ustrajno iščekujući posinjenje; otkupljenje" (Rim 8,22-23).

Žena u trudovima može vikati od boli, no u srcu se raduje zbog rođenja novoga života. Kraljevstvo Božje dolazi. Kraljevstvo sotone pada. Na taj način, kršćanin može reći s pouzdanjem: "Bog sve ima pod kontrolom!"

četvrtak, lipnja 13, 2013

POD NJEGOVOM KONTROLOM

Ljudi umiru od straha gledajući stvari koje se događaju na zemlji (vidi Lk 21,26). Čak je i revne kršćane uhvatio val straha i tjeskobe u vezi s budućnošću. Ljudi se boje da brod tone. Čovječanstvo čezne za sigurnošću.

Zvuči li sve to strašno? Sve se doista čini kao da se raspada, barem koliko tjelesno oko može razabrati. U svojim najiskrenijim trenucima čak i nevjernik mora priznati da se nešto apokaliptičko počinje događati u svijetu.

Zajedno s vizijom katastrofa, Bog mi je dao i posebnu poruku nade za sve iskrene vjernike. Očajnički sam ispitivao Boga u vezi sa stvarima koje sam vidio da dolaze. Molio sam ga da mi pokaže kako kršćani mogu učiniti sve što trebaju učiniti u kratko vrijeme kad će se mnogi skrivati. Kako kršćani mogu sačuvati srce od straha? Kako se mogu suočiti sa svim novim izvješćima te predusresti sve katastrofe i nesreće ne bojeći se za svoje domove i djecu? Hoće li se svega odreći i predati ovaj stari svijet đavlu te ga pustiti da radi što mu je volja? Hoće li platiti sve račune, sačuvati neke rezerve u banci i jednostavno se nadati preživjeti dok ne dođu bolji dani? Hoće li kupiti farmu ili komad zemlje i pobjeći na selo, nadajući se da će pobjeći od dolazećih tragedija? Hoće li pustiti da im motivacija zamre i predati se strahu? Hoće li odbaciti svoje snove i ambicije i postati kao pustinjaci?

Dragi prijatelju, čuj što mi je Duh Sveti rekao. Samo pet kratkih riječi, ali tako snažnih da su me probudile s veličanstvenom novom nadom i vjerom. Tih pet kratkih riječi je: Bog sve ima pod kontrolom.

Tako je, sve je pod kontrolom! Vi i ja i sve što nas se tiče, sve je pod njegovim nadzorom. Kako god stvari izgledaju u ovom pijanom svijetu, sve još uvijek pridonosi dobru svakome koji ljubi Boga i koji je pozvan njegovom odlukom (vidi Rim 8,28).

Budućnost daje naslutiti zlo, ali David je rekao: "Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom" (Ps 23,4). Današnja poruka za vjernike je da je budućnost pod Njegovom kontrolom te se ne moramo bojati.

srijeda, lipnja 12, 2013

INTERVENTNI PLANOVI ZA KRIZU

Kako god nesiguran ovaj svijet postaje, narod Božji može se opustiti i zadržati radost, jer naš je Gospodin obećao posebnu zaštitu kad je najpotrebnija.

Nije li Bog imao interventni plan za djecu Izraelovu tijekom velike gladi? Unaprijed je poslao Josipa u Egipat i uzdigao ga sve do položaja premijera. On je skladišta napunio s toliko žita da ga je bilo dovoljno dok je trajala strašna glad, a preselio je i svoje bližnje nedaleko tih skladišta te ih hranio do sitosti.

Nije li Bog imao interventni plan i za Iliju? Dok je njegov narod posrtao pod udarom ekonomskog kolapsa i nije bilo hrane zbog oštre suše – i dok je pokvaren kralj tražio njegovu glavu – Bog je pokrenuo interventni plan za Iliju. Sakrio ga je uz miran potok te ga hranio pticom koja mu je donosila hranu. Plan preživljavanja uključivao je i tajanstveni ćup brašna koje nije nestajalo.

A što je s Noom? Kakav je samo detaljan plan preživljavanja Bog imao za njega i njegovu obitelj – arku koja je njega i njegovu obitelj sa sigurnošću podigla iznad smrti i uništenja potopa svjetskih razmjera!

A Lot? Bog je zapravo poslao anđele da osobno izvuku njega i njegovu djecu iz Sodome, koju je zadesila zla sudbina. Božje ruke bile su sputane dok Lot nije izašao iz grada. Bilo je to više od gubitka posla, više od urušavanja ekonomije, više od pada vlade. Bilo je to popuno istrebljenje njegova društva – ali Lot je bio izbavljen sa sigurnošću.

Pavao je iznova i iznova dokazivao hitne Božje intervencije. Ovaj apostol doživio je brodolom, progonili su ga razbojnici, bio je zatvaran, optuživan za izdaju, protiv njega urotili su se ubojice, a ipak je u svakoj krizi Bog imao interventni plan za izbavljenje.
I mi imamo interventan plan za preživljavanje – dizajniran posebno za svakog vjernika.

Neka tu ništa ne bude upitno! Bog će nas provesti kroz svaku krizu. Nikakva kriza koju sotona baci protiv djece Božje ne može ih oboriti. Ni depresija, ni glad, ni gubitak posla, ni bolest, ni bilo kakvo trpljenje. Bog će izbaviti svoju djecu i ne postoji nijedan razlog za strah. "Dakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan" (Mt 6,34).

utorak, lipnja 11, 2013

APSOLUTNI PRISTUP

Svake četiri godine Amerika inaugurira predsjednika u ono što se naziva "najmoćniji ured na zemlji". Njegov potpis je zakon. On zapovijeda najsilnijom vojskom na svijetu. Ali sila koju on ima ništa je u usporedbi sa silom koju je Isus dao vama i meni.

Mi imamo apsolutni pristup do same nazočnosti Stvoritelja, živog Boga! "Prema tome, braćo, budući da mi snagom krvi Isusove otvoreno možemo ući u Svetinju nad svetinjama – tim novim i životonosnim putem … pristupajmo k njemu iskrena srca i sa sigurnim uvjerenjem" (Heb 10,19.22).

Riječ otvoreno u ovom retku znači "postupati otvoreno, s pouzdanjem, ili osigurati publicitet". Ljubljeni, taj "publicitet" je zbog đavla. To znači da možemo reći svakom demonu u paklu: "Krvlju Isusa Krista imam pravo ići u nazočnost Božju i razgovarati s njim – i on sa mnom!"

Vjerujete li da imate to pravo, da je Bog voljan izaći i susresti vas? Primaknimo se bliže k njemu, srca puna pouzdane sigurnosti! Mi ne dolazimo krvlju ptice, koze ili bika, nego krvlju našega Gospodina Isusa.

"Ušao je jedanput zauvijek u Svetinju nad svetinjama, ne krvlju jaraca i junaca, nego vlastitom krvi, i pribavio nam vječni otkup. Ako, naime, krv jaraca i bikova i pepeo od junice, čime se škrope okaljani, posvećuju tako da se dobiva tjelesna čistoća, koliko će više krv Krista – koji je po vječnom Duhu prinio sam sebe Bogu kao žrtvu bez mane – očistiti našu savjest od mrtvih djela da služimo živomu Bogu?" (Heb 9,12-14).

Ništa toliko ne ushićuje srce Božje kao kad njegova djeca dolaze k njemu otvoreno, bez ikakve plahosti. On želi da dođemo govoreći: "Imam pravo biti ovdje. Pa ako me moje srce i osuđuje, Bog je veći od mog srca" (vidi 1 Iv 3,20).

ponedjeljak, lipnja 10, 2013

DOISTA JE GOSPODIN NA OVOM MJESTU by Gary Wilkerson

"A mi svi, koji otkrivena lica odrazujemo kao ogledalo slavu Gospodnju, preobražavamo se u tu istu sliku, uvijek sve slavniju" (2 Kor 3,18).

Kakvom divnom Bogu služimo! On kaže: "Kad u nedjelju dođete u moj dom da se ispunite mojom slavom, ona neće izblijedjeti u ponedjeljak. Neće oslabiti ni u utorak tako da biste morali žudjeti za sljedećom nedjeljom. Moja slava je u vama sve vrijeme i ona ne blijedi – ona se povećava!"

Ova poruka nije samo za mali dio tijela Kristova. To je istina za sve koji slijede Isusa, od najslabijeg do najjačeg, od najmlađeg do najstarijeg. Obećanje Božje da će nas ispuniti slavom je "da i amen" za svakog vjernika.

Kao što Pavao izjavljuje, očitovanje njegove slave donosi slobodu od ropstva grijeha, od očaja i poraza, od mlakosti i ravnodušnosti (vidi 2 Kor 3,17). Preobraženi smo njegovom slavom u njegovu vlastitu sliku. To je ona vrsta slave koja potiče ljude da gladni, bez ikakva srama, jure Bogu.

Vrijeme je da odbacimo od sebe sve što skriva slavu Božju u našim životima. Sprečava li išta u vašem srcu slavu Božju tako da druge ne privlačite k sebi? Jeste li opterećeni nekim grijehom navike? Stanuje li u vašem srcu klevetanje, gorčina ili neopraštanje?

To ne mora biti tako. Pokrivalo straha koje je sotona stavio na vas više neće funkcionirati. Njegova laž da ste preslabi neće imati snagu nad vama. Bog kaže da njegova slava počiva na slabim, zemljanim posudama. Ona sja kroz ljude koji su slomljena srca, čiji životi su u metežu. Kad naš Gospodin očituje svoju slavu, on preobražava poraz u pobjedu, tjelesnu slabost u nebesku snagu.

Vjerujte njegovoj riječi za vas: "Ne moraš voditi poražavajući život. Ne moraš živjeti bez svjedočanstva. Ja ću se očitovati na načine koji će te iznenaditi. Izgubljeni će ljudi kroz tvoj život biti privučeni k meni. A kad se to dogodi, reći će: 'Doista je Gospodin na ovom mjestu.'"

petak, lipnja 07, 2013

LJUDI OSTATKA

U svakoj generaciji postoji ostatak koji trči za Isusom sa žarom i zahvalnošću. Vjerujem da je samarijanski gubavac dotrčao natrag k Isusu jer nije bio vezan formalizmom i ritualizmom (vidi Lk 17,11-19). On nije morao "zaboraviti naučeno". Vidite, ostala devetorica bila su religiozno odgojena, njihovi umovi od djetinjstva su bili učeni ritualima i ceremoniji te su još uvijek bili vezani svojom tradicijom. Ali kad je Samarijanac jednom vidio čitav vjerski sustav, povikao je: "Ne dolazi u obzir!"

On je bio svjedok lažnosti vjerskih vođa i polaznika crkve. Vidio je farizeje koji su pljačkali udovice i oduzimali im domove. Vidio je svećenike koji su podmićivali i bili podmićivani. Vidio je hramove pune mjenjača novca, koji su dom Božji pretvarali u pećinu razbojničku. Vidio je svećenstvo koje je stvaralo propise za druge, a sami nisu maknuli prstom da bi ih držali.

Vidio je sva obijeljena pročelja, lažna lica i dvostruka mjerila, te rekao sam sebi: "Ovdje slijepac vodi slijepca i to nije za mene. Ja želim stvarnost."

I dok je išao prema selu s ostalom devetoricom – natrag do svećenika, crkve, društva i dobrog života – stao je i razmislio: "Čekaj malo! Sjećam se kako je to bilo kad sam imao sve – novac, ugled, sigurnost. Bio sam jadan! Moji takozvani prijatelji svi su me napustili na prvi znak možebitne gube. Bio sam prazan – vezan grešnim navikama, pun mržnje i gorčine. Bio je to živ pakao. Zašto bih se vratio natrag u to?"

A onda je nešto u njegovu srcu počelo gorjeti: "Pogledaj me! Čist sam. Isus me iscijelio. Crkva može čekati; moja obitelj i karijera mogu čekati. Idem k Isusu! Želim upoznati Onoga koji me iscijelio!" Došao je do istog zaključka do kojega dolaze svi ljudi ostatka: "Tamo vani nema ništa što želim. Sve je to taština! Idem k Isusu i on će biti moja stvarnost!"

četvrtak, lipnja 06, 2013

VIŠE OD KRISTA

"Već hajde, pokaži se svećeniku … njima za svjedočanstvo" (Lk 5,14). U godinama koje su dolazile, deset je iscijeljenih gubavaca moglo imati snažno svjedočanstvo, provodeći svoje živote govoreći kako je Isus izgovorio samo riječ i iscijelio ih: "Jednom sam bio gubavac. Bio sam sâm, bez nade, prljav, izgubljen – te umirao. Zatim je došao Isus i očistio me. Sad sam već dvadeset pet godina iscijeljen i slavim njegovo ime!"

Sve to zvuči divno. Ali problem je bio da su oni govorili o čovjeku kojega nisu poznavali i svjedočili o sili Spasitelja o kojem nisu znali ništa. Samo su ga izdaleka vidjeli. Mogli su vam reći kako je izgledao, kako je govorio, kako je hodao, ali nikada se nisu približili k njemu ni njegovu srcu.

Jedna od najvećih žalosti u svim mojim godinama službe bila je kad sam vidio bivše ovisnike i alkoholičare, koji su čudnovato bili izbavljeni iz života strašnog grijeha i zločina, kako su pregorjeli. Mnogi od njih bili su pozvani od Bog da propovijedaju, ali crkve i pastori neprestano su ih tražili da daju svoja spektakularna svjedočanstva. Bili su nagovarani i ohrabrivani da daju krvave detalje svoje prošlosti.

Sada, godinama kasnije, mnogi od tih bivših ovisnika govore istu priču: "Petnaest godina ranije bio sam svodnik. Živio sam s prostitutkama i završio u zatvoru dvadeset puta. Jednoga dana netko mi je rekao o Isusu – te sam bio očišćen i ozdravljen!"

Ljubljeni, stotine takvih dragih obraćenika je pregorjelo, otpali su i doživjeli brodolom! Nemaju ništa od Kristova karaktera, nikakav odnos s Bogom, jer žive u prošlosti, na jednom iskustvu. Oni se nikada nisu vratili Isusu, nikada ga nisu upoznali ili se primakli njegovu srcu!

Mnogi ljudi pitali su zašto svakoga tjedna u našoj crkvi Times Square obraćenici s naših evangelizacija ne svjedoče. Ti muškarci i žene doista imaju neka od najnevjerojatnijih svjedočanstava. Ali mi za njih želimo više nego da završe sa starim, otrcanim svjedočanstvom. Mi želimo da idu dalje s Isusom, da su u stanju stajati i govoriti o svježem, svakodnevnom hodu s njim, o tome što on čini za njih danas!

Mi želimo da imaju više od Krista!

srijeda, lipnja 05, 2013

UPOZNTI ISUSA

Nakon susreta s desetoricom gubavaca (vidi Lk 17,11-19), Isus i apostoli vjerojatno su morali nešto pojesti, a bili su daleko na cesti izvan sela. Iznenada su začuli viku iza sebe i kad su se osvrnuli, vidjeli su nekog čovjeka kako trči prema njima, vičući i mašući rukama. Jedan od učenika je rekao: "To je jedan od one desetorice gubavaca iz sela." Kad se približio, čuli su ga kako viče: "Slava Isusu! Slavim te!"

Bio je to samarijanski gubavac. Kad se približio Isusu, bacio se ničice do njegovih nogu i počeo ga slaviti i zahvaljivati mu! Iz dubine njegova bića izlilo se obožavanje za Sina živog Boga: "Ti si Sin Božji! Slava!"

Isus je pogledao u njega i rekao: "Zar se nisu očistila desetorica? Gdje su još devetorica? " (Lk 17,17). Pitao je: "Zašto samo ti? Gdje su tvoji prijatelji, drugi koje sam iscijelio?"

Ljubljeni, to je pitanje koje Isus i danas postavlja! Od mnogih koje je očistio i iscijelio, samo je ostatak privučen k njemu! Gdje su dakle svi ostali? Na istom mjestu gdje su završila i devetorica iscijeljenih gubavaca: izgubljeni u crkvu; progutala ih religija.

Vjerujem u biblijsku statistiku. A ako je statistika iz ove priče u Lukinu evanđelju točna, devedeset posto onih koje Isus dotakne završe vraćajući se u neku mrtvu, suhu crkvu. Oni se nikada ne vrate Isusu – jer su se izgubili u religiji.

Devet gubavaca bilo je željno vratiti se u svoje vlastite živote, natrag k svojim obiteljima. Rekli su: "Želim natrag moje samopoštovanje. Želim ponovno ići u sinagogu i proučavati kad će doći Mesija!"

Možda ćete reći: "Što je pogrešno u svemu tome? Nije li čovjeku zapovjeđeno da se brine za svoj dom? I ne govori li David o razmišljanju o dubokim stvarima Božjim? Ne bi li kršćani trebali biti motivirani revno raditi, činiti točno ono što je devet gubavaca učinilo? I nije li im Isus rekao da pođu ravno k svećeniku?"

Da, sve je to točno, ali sve to postaje beznačajno ako najprije ne upoznate Isusa!

utorak, lipnja 04, 2013

USKLICI RADOSTI

Dok je Isus na svom putu u Jeruzalem prolazio između Samarije i Galileje, približio se nekom neimenovanom selu. Pred selom se utaborilo deset gubavaca u strašnoj prljavštini i sramoti. Očito su ova devetorica gubavaca bili Židovi, a jedan Samarijanac. Židovi tog vremena nisu ni dotakli Samarijance, a kamoli živjeli s njima, ali zajednička nevolja te desetorice spojila ih je te su dijelili svoju bijedu. Izopćenici bez doma, prisiljeni živjeti na izoliranom mjestu izvan sela.

Zakon je zahtijevao da gubavci budu udaljeni stotinjak metara od drugih. Kad su ljudi prolazili pored njih, morali su vikati: "Nečist! Nečist!" Ti su ljudi prosili i jeli hranu u koju drugi ne bi ni pogledali. Vjerojatno su živjeli od otpadaka i smeća.

Pismo gubavca predstavlja kao sliku grešnika koji živi u sramoti – osakaćena i potraćena života od strašnih posljedica grijeha.

Ne znam kako je tih deset gubavaca čulo za Isusa. Možda je neki gubavac skitnica prolazio onuda i ispričao im o čudesnim iscjeljenjima koja je Isus izvršio u drugim gradovima i selima. Bilo kako, nekako su saznali da Isus onuda prolazi i željno su čekali da ga vide.

Često sam se pitao jesu li, kad su vidjeli Isusa i apostole kako dolaze cestom, mahali svojim batrljcima. Jesu li pokazivali na svoje udove koje nisu imali? Jesu li mahali svojim prljavim dronjcima od odjeće? Ne znamo kako su zadobili njegovu pozornost, ali kad je Isus došao na udaljenost da ih može čuti, glasno su povikali: "Isuse, Učitelju, smiluj nam se!"

Kad su vikali, nisu tražili ni novac ni nebo. Tražili su milost! Kao da su gorljivo molili: "Isuse, kako možeš gledati tako žalostan prizor i ne smilovati se?" Siguran sam da se Isus ni na trenutak nije uplašio ili povukao. Gledao ih je ravno u lice i s velikim suosjećanjem rekao: "Idite i pokažite se svećenicima" (Lk 17,14).

Vjerujem da su u tu desetoricu ljudi odmah potekli život, zdravlje i snaga. Jedan za drugim gledali su u svoje ruke, zatim jedan drugome u lice, te vidjeli da se njihova siva koža s ožiljcima počinje mijenjati. Meso zdrava izgleda počelo je obnavljati njihove udove, lica. Bili su iscijeljeni!

Sjećate li se trenutka kad se Isus vama smilovao, kako ste se čisti i živi osjećali? Jeste li klicali jer ste osjetili njegovu silu očišćenja? Jeste li osjetili nov život u sebi? Ti ljudi su morali osjetiti taj život! Možete biti sigurni da je neka vrsta uzbuđenja prošla kroz tu skupinu te su klicali od radosti!

ponedjeljak, lipnja 03, 2013

ISPUNJENI SLAVOM BOŽJOM by Gary Wilkerson

"Kako se ispuniti slavom Božjom?" Mnogi su u Starom zavjetu postavljali to pitanje, a i Mojsije je izgovorio upravo taj vapaj. Jedan prijevod iskazuje tu Mojsijevu bolnu želju vrlo slikovito: "Preklinjem te, pokaži mi svoju slavu" (Izl 33,18). Ovo "preklinjanje" govori o zalaganju, jecanju u dušu, iskazivanju potrebe koja jednostavno mora biti ispunjena.

Bog je vjerojatno bio zadovoljan Mojsijevom molbom, jer se složio da će mu objaviti svoju slavu. Uputio ga je da se sakrije iza stijene i da brzo proviri kad bude prolazio, jer je znao da čak ni Mojsije ne bi mogao gledati sjaj njegove slave. I tako je Mojsije vidio samo mali dio slave Božje – međutim, ta zraka slave snažno je utjecala na njega.

Većina od nas naučila je da nakon što je Mojsije sišao, morao je pokriti svoje lice jer je tako svijetlilo. Međutim, Pismo zapravo kaže: "Kad je Mojsije završio razgovor s njima, prevuče preko svoga lica koprenu" (Izl 34,33). Nakon što je razgovarao s narodom, stavio je pokrivalo preko lica. Čemu to?

Pavao objašnjava to u Drugoj Korinćanima: "Mojsije … je stavljao pokrivalo na lice svoje da sinovi Izraelovi ne svrate pažnju na svršetak prolaznog sjaja" (2 Kor 3,13). Njegova hrabra izjava da jedan oblik slave Božje zapravo dolazi kraju, odnosio se na slavu na Mojsijevu licu. Čak i ta blistava slava nazočnosti Božje na kraju blijedi.

Međutim, Pavao kaže da postoji jedna vrsta slave Božje koja neće izblijedjeti. "Ako se prolazno pojavilo sa sjajem, onda će trajno biti mnogo sjajnije" (2 Kor 3,11). Pavao ovdje govori o Božjoj slavi utjelovljenoj u samom Isusu Kristu. "Budući da imamo takvu nadu, nastupamo s velikom otvorenošću, a ne kao Mojsije, koji je stavljao pokrivalo na lice svoje" (2 Kor 3,12-13). Zbog Kristove slave, ohrabreni smo kao što ni Mojsije nije bio! Pavao objašnjava: "Kad se … obrati Gospodinu, dignut će se pokrivalo. A Gospodin je Duh. Gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda. A mi svi, koji otkrivena lica odrazujemo kao ogledalo slavu Gospodnju, preobražavamo se u tu istu sliku, uvijek sve slavniju, jer dolazi od Gospodina, od Duha" (2 Kor 3,16-18).

U Kristu u sebi imamo slavu koje ne blijedi. Naša hrabrost prelazi čak onu Mojsijevu, jer je osnažena vlastitim Kristovim Duhom. Slava Gospodnja bila je na Mojsiju od vremena kad je bio u nazočnosti Gospodnjoj, ali za nas je drukčije. Zbog Isusa, slava Božja u nama nikada ne prestaje djelovati. Ona nas neprestano mijenja iz jednog stupnja slave u drugi. Mi imamo trajnu, nepromjenjivu slavu koja ne blijedi!