četvrtak, siječnja 31, 2013

NE NOSITE NIKAKVA BREMENA NA VRATA

"A vi, ako me poslušate – riječ je Jahvina – i ako ne budete nosili bremena na vrata ovoga grada, nego budete svetkovali dan subotni, ne radeći nikakva posla, tada će na vrata ovoga grada ulaziti kraljevi koji sjede na prijestolju Davidovu, koji se voze kolima i jašu na konjima, oni i njihovi časnici, Judejci i Jeruzalemci, i ovaj će grad ostati dovijeka" (Jer 17,24-25). Vjerujem da je čitav ovaj odlomak proročanski o Kristu i njegovoj crkvi!

Znamo da je Krist potomak Davidov. I znamo da on sjedi kao kralj na Davidovu prijestolju. Ali tko su kraljevi koje Jeremija ovdje opisuje, Jeruzalemci koji jašu na konjima i voze se kolima?

Mi smo taj narod i nama je dano nevjerojatno obećanje: ako odnesemo sva naša bremena k nositelju bremena, živjet ćemo zauvijek u miru, slobodni od svakoga ropstva. Isusova zapovijed da položimo naša bremena na njega nije opcija. To trebamo činiti kao stvar pouzdanja u njega.

"Ali ako me ne poslušate, te ne budete svetkovali dan subotni i ako budete nosili bremena ulazeći na vrata jeruzalemska u dan subotni, tada ću potpaliti oganj na vatima njegovim: i plamen će proždrijeti dvore jeruzalemske, i neće se ugasiti" (Jer 17,27).

Prorok govori: "Ne budete li poslušali Božju zapovijed da prestanete nositi svoja bremena, na kraju će vas ona proždrijeti." Tragično, ali to opisuje mnoge današnje vjernike. Neki noću jedva spavaju jer nikada ne prestaju razmišljati o svojim problemima. U svojim umovima iznova i iznova prevruću stvari, pitajući se: "Gdje sam pogriješio? Kako mogu ispraviti stvari?"

Kad se probude, misli im idu ravno k njihovim bremenima – pod tušem, dok se odijevaju, zatim kod stola dok doručkuju. Dok izlaze kroz vrata, već su tako opterećeni da se ne mogu ni nasmiješiti.

Takvi kršćani ne poznaju ni trenutka počinka u Isusu – počinak koji on besplatno daje!

srijeda, siječnja 30, 2013

POTPISANI SUD

Vjerujem da nas je Bog snabdio s vrlo specifičnim obećanjem za teška vremena koja dolaze. Ono je bilo dano Abrahamu i njegovu potomku kao zakletva.

"… zakletv(a) kojom se zakle Abrahamu, ocu našemu, da nam dopusti da mu bez straha, izbavljeni iz ruke neprijatelja, služimo u svetosti i pravednosti pred njim u sve naše dane" (Lk 1,73-75).

Bog se zakleo da će nas izbaviti od svakog neprijatelja, svake stvari koje se plašimo, tako da mu možemo služiti sve dane našega života bez straha. Ljubljeni, glad je neprijatelj. Golotinja i siromaštvo su neprijatelji.

Ova zakletva od Boga mora biti temelj našeg pouzdanja u svakoj krizi, katastrofi i strašnom vremenu. Naučite je napamet! Neka ona bude vaš sveti argument kod prijestolja milosti!

U Psalmu 121 David nas je snabdio s jednim od najsnažnijih argumenata Duha Svetog koji je ikada bio dan čovjeku. Čitav taj psalam nam govori da naša pomoć dolazi od samog Gospodina. Psalam 124 još je jedan sveti argument, vaše specifično obećanje kako bi vas osposobio da izgradite posebno pouzdanje.

Upravo sada naša je zemlja pod "potpisanim sudom" Božjim. Potpisani sudovi nose poseban znak Božji koji odražava grijehe počinjene protiv njega. Dok se ti sudovi događaju pred samim našim očima, naš jedini odgovor je imati Isusa kao štit. Potrčite još danas da se sastanete s njim u tajnoj klijeti molitve. Neka se vaši korijeni spuste duboko u njega, znajući da će vas on sačuvati u svim prilikama.

Uzmite sljedeća posebna obećanja da budete spremni za svaku katastrofu s kojom se možete suočiti:

"Čestitima sviće ko svjetlost u tami … Žalosne se vijesti neće bojati, mirno je njegovo srce uzdajući se u Jahvu. Hrabro mu je srce, ničeg se ne boji, neprijatelje svoje prezire" (Ps 112,4.7-8).

"Sam po pravdi sudi krug zemaljski … Jahve je tvrđava tlačenom, tvrđava spasa u danima tjeskobe. Nek se uzdaju u te koji znaju ime tvoje, jer ne ostavljaš onih što ljube tebe, o Jahve" (Ps 9,9-11).

utorak, siječnja 29, 2013

SKRB NAŠEGA OCA

U čitavom svom životu nisam govorio tolikim uplašenim ljudima kao u posljednja tri mjeseca. Naša zemlja dobrano je uplašena!

Građevinarci, profesionalci s Wall Streeta, trgovci na malo, rukovodioci, odvjetnici, vlasnici malih biznisa, svi kažu jednu stvar: "Ovo je gore nego što većina ljudi zna. I bit će još gore!" Jurimo prema vrlo teškim vremenima.

Nitko ne voli slušati takva izvješća; zapravo, ona mogu biti vrlo depresivna. Puritanci su imali izreku: "Ljubav nam podmićuje točnost viđenja stvari." Svi mi volimo našu zemlju i naš stil života, ali ako se ne suočimo s istinom da su teška vremena u ovoj naciji nad nama, nikada nećemo imati pouzdanje koje će nam biti potrebno.

Budite sigurni, ništa od toga Isusa ne iznenađuje. On je vidio da sve to dolazi. On koji je izbrojio svaku vlas na čovječjoj glavi i zna za svakog vrapca koji pada na zemlju, unaprijed je znao s čime će se njegovi sljedbenici suočiti u posljednjim danima.

Znao je gdje će završiti svaki dolar u federalnom proračunu – i da će se vaše stanarine i porezi povisiti. Znao je za svaki gubitak posla s kojim će se njegova djeca suočiti, za sve vaše račune, čak i broj djece koju imate. Ne postoji nijedna stvar koju naš blagoslovljeni Spasitelj nije znao kad nam je vrlo određeno rekao u Mateju 6,25-33: "Ne trošite misli na to. Vaš nebeski Otac zna za sve vaše osobne potrebe i brinut će se za vas."

Pitate se kako kršćanin u potrebi može ne misliti na fizičko stanje, a ja vam kažem da ne začepite uši na Isusovo obećanje za nas. Same njegove riječi su vječne: "Zato vam velim …" Zapravo, same ove riječi možete odnijeti u prostoriju Božjega prijestolja i reći Isusu: "Ovo su tvoje vlastite riječi: 'Zato vam velim: ne brinite se!'"

Bez obzira koliko se banaka zatvori ili kako će rasti nezaposlenost, naš Gospodin hranit će ptice nebeske, odijevati poljske ljiljane i skrbiti se za dnevne potrebe riba u oceanu! "Vaš ih Otac nebeski hrani" (Mt 6,26). Nijedno stvorenje neće trpjeti bez znanje našega Gospodina.

Teška vremena nikada neće zaustaviti skrb našega Oca: "Zar vi niste mnogo vredniji od njih? Zar neće mnogo radije (odijevati) vas?" (Mt 6,26-30).

ponedjeljak, siječnja 28, 2013

NAKLONOST ZA ČITAV ŽIVOT by Gary Wilkerson

Daje li Bog naklonost, obilno blagoslivlja i obasipa svojom milošću gladna srca koja čekaju? Odgovor je da – i tu ilustraciju nalazimo u Luki 1.

Mariji se pojavio anđeo da joj navijesti predivne događaje koji će se dogoditi u njezinu životu: "Posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret, k djevici zaručenoj s mužem iz Davidove kuće, komu je bilo ime Josip. A djevici bijaše ime Marija. Kad anđeo uđe k njoj, reče joj: 'Raduj se, milosti (naklonosti) puna! Gospodin je s tobom! Na te riječi ona se prepade i poče razmišljati što znači taj pozdrav" (Lk 1,26-29).

Poznavatelji Biblije kažu da je Marija bila vrlo mlada, vjerojatno tinejdžerica. Zamislite kako joj je ovaj susret morao biti čudan. Ona je bila jednostavna djevojka iz nepoznatog sela i obitelji, a pred njoj se pojavio anđeo: "Anđeo joj reče: 'Ne boj se, Marijo, jer si našla milost (naklonost) kod Boga. Evo, ti ćeš začeti i roditi Sina komu ćeš nadjenuti ime Isus" (Lk 1,30-31).

Marija kao da je bila nesigurna u vezi s onim što je čula, što je lako razumjeti. Živeći u kulturi gdje su dominirali muškarci, imala je malo utjecaja i vjerojatno malo očekivanja za svoj život. Imala bi sve prednosti dobre žene i majke, ali ništa iznad toga.

Mnogi smo poput Marije. Svoje prilike voljeli bismo vidjeti promijenjene. Voljeli bismo vidjeti iscijeljene rođake. Čeznemo da naše problematično dijete nađe svrhu života u Kristu ili da naš zategnut brak bude obnovljen i sretan kao u početku. Poput Marije, mislimo: "Gospodine, moj život uopće ne pokazuje tvoju naklonost. Potrebno mi je da u njega uneseš tvoje svjetlo." Kako bismo se mi osjećali ako bismo čuli glas s neba koji nam govori: "Imaš naklonost Božju"?

Ohrabrite se! Bog zapravo traži da vam da naklonost – posebno ako zavapite zajedno s Marijom: "Gospodine, želim te vidjeti proslavljenog u mom životu!"

petak, siječnja 25, 2013

NE POPUŠTAJTE U SVOME MOLITVENOM BDIJENJU

Bog želi biti siguran da je vaše srce odlučilo ustrajati bez obzira koliko će biti potrebno za njegov odgovor. Isus je dao usporedbu kako bi nam pokazao da čeka na nas da odlučimo ne predati se. To je usporedba o siromašnoj udovici koja je ustrajno dolazila sucu i tražila pravdu (vidi Lk 18,2-8). Sudac je na kraju udovoljio njezinu zahtjevu samo zato što nije htio da mu dosađuje neprestanim molbama. "Ipak ću, jer mi dosađuje, braniti ovu udovicu, da vječno ne dolazi i ne razbija i glavu" (Lk 18,5). Zatim je dodao: "A neće li Bog obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k njemu ako je i odužio s njihovom stvari" (Lk 18,7-8).

Kažete: "Ali nije li Isus u ovom odlomku izrekao paradoks? Prvo kaže da Bog 'odužuje s nama', a onda kaže 'da će nas brzo obraniti?'"

Većina potpuno pogrešno tumači ovaj odlomak. Isus ne govori o odugovlačenju, uopće ne! On govori da Bog želi ubrzati odgovor, ali "odužuje" zbog nečega što ga poziva na strpljenje s njegove strane. On govori: "Ustrajat ću s ovom stvari koju vidim u tvome srcu. Odužit ću s tobom dok ne budeš voljan posegnuti za odgovorom kako trebaš."

Dok gledam unatrag na neke stvari za koje sam ustrajao u molitvi, vidim Gospodina kako kaže: "Pred tobom kao ogledalo držim zahtjev. Kroz to ću ti pokazati što je duboko u tvom srcu."

Vidio sam sumnju … strah … nevjeru … stvari koje su me natjerale da se bacim do Isusovih nogu i zavapim: "O, Gospodine, više me ne zanimaju odgovori, samo da ovaj duh ode iz mene. Ne želim sumnjati u tebe."

Najteži dio vjere je posljednjih pola sata. Kad se čini kao da Bog neće odgovoriti, dižemo ruke i idemo do nečega drugog. Mislimo da se predajemo Božjoj providnosti, oviseći o njegovoj suverenoj volji. I kažemo: "Pa, Bože, na kraju krajeva vjerojatno to uopće nisi želio."

Ne! To nije Božja namjera. Kad molite očitu volju Božju – spasenje obitelji, primjerice – imate svako pravo nastaviti i nikada ne dići ruke dok Isus ne odgovori.

četvrtak, siječnja 24, 2013

TESTIRANI STE

Budite sigurni da ako pokušate hodati ispravno pred Gospodinom, bit ćete testirani. Zapravo, što je dublji vaš hod s Kristom, žarče će biti vaše testiranje. Pismo je jasno:

"… ljudi koji ljube Boga ostat će postojani i vršit će svoje … Dok ih budu zatirali, samo će im nekolicina pomagati … Od umnika neki će pasti, da se prokušaju, probrani, čisti do vremena svršetka, jer još nije došlo određeno vrijeme" (Dn 11,32-35).

Na "umnike" dolazi vrijeme velikog testiranja. No tko su ti koji će biti testirani? To su pravednici, oni koji čine junačka djela za Gospodina, koji hodaju s Bogom i imaju mudrost Kristovu.

Možda upravo sada pitate: "Zašto sam testiran? Zašto mi se to događa?"

Sjećate li se svojim školskih dana? Kad je u školi bio test, on je otkrivao koliko ste zapravo naučili od onoga što ste bili podučavani. Međutim, Pavao govori o drukčijoj školi, školi u kojoj "učimo Krista" i u kojoj smo od njega "poučeni kako je u Isusu istina" (vidi Ef 4,20-21). Ako pripadate Isusu, u njegovoj ste školi. Možda mislite da ste diplomirali, ali to se neće dogoditi dok ne dođete u slavu.

Kad sam ja bio u školi, mrzio sam kratke nenajavljene testove. Ipak, Gospodin nam je rekao da budemo spremni za testiranje u svako doba, a ti testovi nastavljat će se do Isusova povratka. Svi koji ljube Gospodina proći će kroz žestoke kušnje da bi se, u pripremi za svadbu Janjetovu, očistili od svega što nije nalik Kristu.

David je često govorio da je testiran i kušan: "Ali znam, o Bože moj, da ti iskušavaš srca i da ljubiš iskrenost" (1 Ljet 29,17). "Istraži mi srce, pohodi noću, ognjem me iskušaj, al' u meni nećeš nać bezakonja" (Ps 17,3)

srijeda, siječnja 23, 2013

SASVIM NA VRIJEME

Jednom davno, nakon hodanja ulicama grada New Yorka – iscrpljen, umoran u duši i tijelu – zaradio sam mononukleozu. Završio sam u bolnici na šest tjedana. U grlu mi se pojavila neka izraslina. Nisam mogao gutati, a ponekad čak ni uhvatiti dah. Težina mi je ubrzo pala ispod 52 kilograma. S obzirom da nisam mogao putovati, ubrzo je sav izvor priloga za službu presušio te se činilo kao da je došao kraj Teen Challengea!

Sjećam se noći kad sam u očaju zavapio: "Gospodine, dižem ruke! Teen Challenge je sav tvoj. Ja ću se samo pouzdavati u tebe. Ako želiš da se vrata ove službe zatvore, to je tvoja stvar. Ali, molim te, Bože, izvadi ovu stvar iz moga grla!" U roku od jednog sata iskašljao sam debelu izraslinu veličine oraha.

Napustio sam bolnicu za dan ili dva i ubrzo povratio snagu. I otkrio sam da dok me nije bilo, Teen Challenge je preživio! Ne znam kako je Gospodin to učinio, ali dok sam bio bolestan, osoblje se počelo pouzdavati u Gospodina umjesto u mene. I to je bilo ono što je Bog htio postići!

Ljubljeni, vaše nevolje nisu nepredviđene slučajnosti. Kroz što god prolazite, kako god su duboke vaše boli, Bog je sasvim točan i sasvim na vrijeme.

Možda mislite da je došao đavao i prekinuo Božji plan za vaš život govoreći da ide na vas. Ali ne, nije to slučaj. Nije važno ako ste učinili i nešto glupo ili nesmotreno. Ako ste se pokajali, Gospodin može iskoristiti sve što je bilo za zlo i okrenuti ga u dobro.

Nemojte se usredotočiti na svoje prošle pogreške – skinite oči s čudovišta. Bog vam je obećao obnoviti sve godine koje je gusjenica izjela. Ohrabrite se ovim riječima i neka one postanu vaš život i vaša nada: "Moj Bog može sve. Nije me zaboravio. Nitko ne može promijeniti njegove planove. Kako god stvari izgledale loše, on sve ima pod kontrolom."

utorak, siječnja 22, 2013

KIŠA PADA I NA PRAVEDNE I NA NEPRAVEDNE

Lagao bih ako bih vam rekao da će kršćani vidjeti žalost, nevolju, nezaposlenost i depresiju svugdje oko sebe dok će sami ostati sigurni u udobnoj čahuri zdravlja i bogatstva. Biblija kaže da je Bog onaj koji daje kišu i pravednima i nepravednima (Mt 5,45). Job je bio svet – ali je patio! No upravo kao što je Bog izveo Joba iz njegove nevolje, i nas će izvesti budemo li prolazili i kroz vatru.

Stotine pastira sastaje se na molitvu u različitim gradovima i čuje se isto priznanje: "Nikada toliki nisu bili tako duboko testirani. Sotona je došao poput bujice i pobožne snalazi nevolja, patnja, duboka žalost i bol."

Pokretač Jobove nevolje bio je sotona, a on je pokretač i vaše nevolje. Je li moguće da je ponovno stao pred Boga i iznio veliku optužbu protiv crkve posljednjeg vremena? Možda je izazvao Boga: "Ovo je posljednji čas, a ti nemaš prave crkve. Nemaš zaručnicu bez mane. Nemaš pet mudrih djevica; zapravo, većina ih spava. Pogledaj ih – materijalističke su, usredotočene na sebe, posežu za bogatstvom i dobrim životom. Slušaj njihove učitelje koji im govore da ne trebaju trpjeti, da je sve njihovo, samo trebaju zatražiti.

Ukloni svoj zid zaštite, Bože! Daj da ih testiram. Neće ti preostati ni sveti ostatak. Uzet ću im zaposlenje. Udarit ću ih žalošću. Izlit ću na njih duh straha i očaja i preplavit ih iskušenjima. Vidjet ćeš stado ove posljednje utovljene generacije. U ovoj crkvi nema Jobova. To su duhovne plačibabe!"

Ljubljeni, zbog toga Pismo kaže: "Jao vama, zemljo i more, jer je đavao sišao k vama s velikim gnjevom, svjestan da ima samo još malo vremena" (Otk 12,12).

Usred svoje kušnje, neki od vas već ste usvojili Jobov očajan jezik. Vaše srce viče: "Bože, što sam krivo učinio? Ne razumijem zašto me pogodilo ovo zlo kad sam te toliko ljubio i hodao sveto, srce mi je bilo čisto i duh mi je čeznuo za tobom. Čini se da što ti se bliže primičem, dublje padam u nevolju i više žalosti dolazi."

Mi ne razumijemo kako je važno Bogu da se pouzdajemo u njega u svim bujicama nevolja koje dolaze na nas iz pakla. Vidite, đavao vas ne može dotaći ili testirati ako Bog prije ne ukloni zid i to ne dopusti.

ponedjeljak, siječnja 21, 2013

JE LI TO OVA GENERACIJA?

Čitav je svijet uplašen, tjeskoban i zbunjen. Čak i najsvetiji kršćani moraju se pitati u vezi sa svim proročkim događanjima koja se ubrzano razvijaju. Znam da vjernici širom svijeta postavljaju pitanje o kojem i ja razmišljam: Jesmo li mi u posljednjem desetljeću ljudske povijesti? Ne znam, ali jedno je sigurno: svjedoci smo bili ubrzanja svjetskih događanja. Iznenada, bez upozorenja, Željezna je zavjesa pala. Gotovo preko noći, Istočna Europa bila je slobodna. Naizgled u jednom bljesku, sovjetsko carstvo – koje je jednom prijetilo Sjedinjenim Državama – bilo je dovedeno na rub raspada i krajnjeg meteža.

Može li biti da će se na isti način otkriti Antikrist, svjetski vođa? Može li biti da je Bog došao do kraja svoje strpljivosti s grijesima Sjeverne Amerike, kao što je bilo sa Sodomom i Gomorom?

Užasni bankroti naših ustanova za štednju i zajmove, gomilanje nacionalnog duga, bolesti i nacionalne pošasti – jesu li sve to znaci da naša zemlja ulazi u koridor božanske putanje kao što je to iscrtano u Ponovljenom zakonu 28? Pročitajte što Bog čini s nacijama koje griješe protiv svjetla. Možete vidjeti da se to događa upravo sada!

Jesmo li upravo u prvim stadijima najveće depresije u našoj povijesti? Velika depresija 1930-tih smatrala se najgorom depresijom koja je ikada bila, ali mnogi ekonomisti vjeruju da smo na rubu depresije prema kojoj će ona ranija izgledati kao ništa.

Je li Bog već započeo prekidati naš dotok kruha? Donosi li nam rasulo, kao što ga je donio Jeruzalemu i Judi zbog njihova grijeha? U Izaiji 3,1-6 nalazimo da Bog kreše kruh – kroz masivnu nezaposlenost. Kad je sud pao na Sion, "nije bilo nadnice za čovjeka niti nadnice za živinče" (Zah 8,10). Dok Bog sudi grijehe Amerike, hoće li biti masivna nezaposlenost?

U zraku se osjeća opasnost; nijedna situacija kao da nije sigurna. Osjeća se da je svijet na putu s kojeg nema povratka. Govori se o ratovima, ratovima rasa, svetim ratovima. Izrael se kao nikada ranije gorljivo priprema za rat, spremajući se za konačan sukob.

Je li to dan koji je Isus predskazao, kad će ljudi umirati od straha gledajući strašne stvari koje će se događati na zemlji? Je li moguće da smo mi generacija koja će vidjeti dolazak Gospodina Isusa Krista? Jesmo li došli do točke u ljudskoj povijesti kad se može reći: "Ovaj naraštaj sigurno neće proći dok se to sve ne dogodi"? Hoće li se to stvarno dogoditi u naše vrijeme?

petak, siječnja 18, 2013

ODLAGANJE TERETA

Odlaganje tereta zahtijeva snažan čin odluke i neku vrstu duhovne operacije koju može obaviti jedino Duh Sveti.

Vidimo to ilustrirano u Nehemijinoj knjizi. Jedno vrijeme Izraelci su vjerno i marljivo popravljali jeruzalemska vrata. Ali kad su jednom vrata ponovno bila na mjestu, narod je potpuno zapustio držanje subote. Svakoga tjedna duge su kolone natovarenih životinja prolazile kroz jeruzalemska vrata, dolazeći i odlazeći s gradske tržnice noseći robu.

Nehemija se razljutio kad je vidio svu tu aktivnost na subotnji dan (vidi Neh 13,15). Upozorio je ljude da odlože sve svoje terete i časte Božju subotu, ali kad nisu htjeli poslušati, podigao je razinu svoga zahtjeva: "Prekorih judejske velikaše i rekoh im: 'Kakvo to zlo djelo činite i skvrnite dan subotni?'" (Neh 15,17). Rekao je: "Grdio sam ih, propovijedao im, upozoravao ih. Ali nikakve koristi nije bilo."

Konačno mu je bilo dosta te je poduzeo drastičnu mjeru: "I zapovjedih još da uoči subote, kad se mrak spusti na jeruzalemska vrata, zatvore njihova krila, i rekoh neka se ne otvaraju do iza subote! Postavio sam nekoliko svojih momaka na vrata da se ne unosi nikakav tovar u dan subotni" (Neh 13,19).

Postavio je stražu na vrata. Ali ni tada se ljudi s teretom nisu zastrašili. Svu su noć bili pod zidom noseći svoje terete okolo dok su čekali da se otvore vrata (vidi Neh 13,20).

Ljubljeni, vaši tereti uvijek će biti smješteni s onu strnu vaših umova čekajući priliku da uskoče ravno natrag. Možete ih pustiti da noću miruju, ali ujutro će biti tamo; iste stare brige čekat će vas da ih podignete i vratite.

Što je, dakle, Nehemija učinio da zaustavi sve ono nošenje tereta? Rekao je: "Upozorio sam ih i rekao im: 'Zašto provodite noć pod zidom? Ako to ponovite, dignut ću na vas ruku.' Od toga vremena nisu više dolazili u subotu" (Neh 13,21).

Kad je Nehemija došao da kraja izdržljivosti, zaprijetio je. I, ljubljeni, to je upravo ono što mi moramo učiniti da držimo sve terete s onu stranu vrata naših umova. Poput Nehemije, trebamo zavapiti iz naše duše: "To nije Božji način! Ja živim u danu subotnjeg počinka, a moja duša je sve drugo samo ne u počinku. Sve moje brige dolaze i odlaze kako im padne na pamet. Moram uzeti vlast nad tim teretima, pod svaku cijenu!"

četvrtak, siječnja 17, 2013

NE RAZDRAŽUJE SE

Najjasniji dokaz da Krist stanuje u vama je ako posjedujete ovaj plod: "Ljubav … se ne razdražuje" (1 Kor 13,4-5).

Grčka riječ za razdražiti je "paraxuno", što dolazi od korijenske riječi koja znači "trpkost" i "brz ili iznenadan". Ima i dodatan korijen koji znači "jedan koji je blizu". Ako se sve to spoji, sve to postaje vrlo značajno: biti razdražen znači iznenada se razbjesnjeti, imati trpke opaske, imati lošu ćud – i ciljati s njom u nekoga tko je blizu.

Ukratko, Biblija kaže: "Ako ste u Kristu, bezuvjetno ljubeći, nećete se više lako razdražiti. A vaši najteži ispiti doći će od onih koji su vam najbliži: supružnik, djeca, prijatelji."

Pitam vas: Jeste li kratkog fitilja? Kako brzo vam se ćud zapali? Ako ste u Kristu, u vama će se podići glas kad ste ljuti i zavapiti: "Gospodine, pomogni mi! Duše Sveti, smiri me!"

Samo nekoliko dana prije nego sam napisao ovu poruku, morao sam prakticirati što propovijedam. Moja žena Gwen rekla je nešto čime je nesvjesno pritisnula dugme u meni. Nije me mislila kritizirati, ali ja sam to tako uzeo i to me raspalilo. Zažario sam se oko ovratnika i iz usta mi je izletjela rijeka trpkih opaski, vrućih i bijesnih riječi, svaka pojedina uvredljiva.

Gwen se pokušala ispričati (za nešto što uopće nije učinila), ali okrenuo sam joj leđa i otišao u radnu sobu. Sjedio sam u mraku sobe oko sat vremena tužeći se Gospodinu: "Bože, udarila me gdje sam osjetljiv i to boli. Morao sam odgovoriti!"

Međutim, kad sam pokušao moliti, nebesa su bila poput olova. Kad sam sljedećega jutra uzeo Bibliju da započnem sa svojim dnevnim proučavanjem, otvorile su se stranice u 1 Korinćanima i oči su mi pale na ovaj redak: "Ljubav … se ne razdražuje."

Iznenada sam gledao u zrcalo Riječi Božje i vidio lice propovjednika koji se dao lako razdražiti! Bio sam dotučen te sam zavapio: "O, Gospodine, to sam ja. Bože, oprosti mi!"

Odmah sam pozvao Gwen da dođe u moju radnu sobu. Kad je pomalo zbunjena ušla, mogao sam joj samo pokazati ovaj redak i reći: "Dušo, pročitaj ovo. To opisuje mene, zar ne? Previše lako se razdražim. Gwen, molim te, oprosti mi!"

srijeda, siječnja 16, 2013

ČEŽNJA ZA DOLASKOM GOSPODNJIM

Čeznete li i žudite za dolaskom Gospodnjim? Žudite li za danom kad će se pojaviti?

"… kao ljudi koji iščekuju blaženo ispunjenje nade, naime, pojavu sjaja velikoga Boga, našega Spasitelja, Isusa Krista" (Tit 2,13). "Već mi je pripravljen vijenac pravednosti koji će mi u onaj Dan dati Gospodin, pravedni sudac, i ne samo meni nego i svima koji budu željeli njegov dolazak" (2 Tim 4,8).

Ovaj svijet nije naš dom. Ali pitam vas, puštate li korijene ili ih čupate; molite li da Isus sačuva vaše srce budnim?

Jesu li Božji neprijatelji postali vaši neprijatelji? Jeste li uključeni u borbu protiv onih koji se suprotstavljaju Bogu? Jeste li se uključili u njegovu borbu protiv tijela, svijeta i đavla?

Da, Isus je rekao da trebamo ljubiti svoje neprijatelje, ali što s njegovim neprijateljima, onima koji ga mrze, koji odbijaju njegovu milost i milosrđe te kleveću njegovo ime i povlače ga po prljavštini? Ne smijemo mrziti ljude, ali trebamo mrziti grijeh koji je u njihovu srcu i demonske sile koje njima upravljaju. Trebamo mrziti pokvarenost koja je u svijetu!

Je li vam postala navika ostavljati dom Božji? "Ne ostavljajmo, kako neki običavaju, svoga vlastitog sastanka, već se sokolimo međusobno, i ovo to više što više vidite da se približuje Dan" (Heb 10,25).

Nije slučajno da odmah sljedeći redak u tom odlomku govori o "svojevoljnom griješenju" nakon otkrivene istine. "Ako, naime, svojevoljno griješimo pošto smo jasno upoznali istinu, ne preostaje nam više žrtva za grijehe" (Heb 10,26).

Potvrđena je povijesna činjenica da su ljudi najbezbrižniji i najnemarniji upravo uoči suda i katastrofe.

Ako ste se ispitali i našli prelaki, onda iz svoga srca molite ovo: "Isuse, potrebno mi je tvoje oproštenje. Priznajem sve svoje grijehe. Zanemarivao sam te, Gospodine. Nisam te držao prvim, ali od ovoga dana, ti ćeš biti moj život – moje sve!"

utorak, siječnja 15, 2013

RADOST I POUZDANJE NA SUDNJI DAN

"Tada će se pred njim skupiti svi narodi, a on će ih razlučiti jedne od drugih kao što pastir luči ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi s desne strane, a jarce s lijeve. Nakon toga će kralj reći onima s desne strane: dođite, blagoslovljeni Oca mog, i primate u posjed kraljevstvo koje vam je pripravljeno od postanka svijeta" (Mt 25,32-34).

Sudnjega dana, prva stvar na sučevu rasporedu bit će razlučivanje njegovih ovaca od jaraca. On neće dopustiti svojim pravednicima da budu pribrojeni prijestupnicima.

Biblija je vrlo jasna da će oni koji su u Kristu i koji čekaju njegovo pojavljivanje imati onoga dana neustrašivost i pouzdanje:

"Da, dječice, sad ostanite u njemu, da se sinovski pouzdamo kad se pojavi i da nas, posramljene, ne odbaci od sebe o svom dolasku" (1 Iv 2,28). "U ovome je njegova ljubav u odnosu na nas dosegla vrhunac da smo već sad sigurni u pogledu Sudnjega dana, jer kakav je on, takvi smo i mi u ovome svijetu" (1 Iv 4,17).

Kako možete imati takvu neustrašivost, takvu radost i pouzdanje Sudnjega dana? To dolazi jedino kroz poznavanje suca kao prijatelja, brata, skrbnika-izbavitelja, velikog svećenika, odvjetnika, posrednika, Gospodina, ljubav svoga srca – sam svoj život!

Ako u svom srcu znate da niste spremni stajati pred Isusom – a to vrijeme se približava – onda ćete morati odgovarati za ono što sam ovdje napisao. Ova jedna poruka dovoljna je da vas osudi na vječni pakao ako je odbijete. Ona će stajati kao svjedok na sudnji dan.

Jesu li vam vaši interesi – posao, imanje pa čak i služba – postali važniji od Gospodnjih interesa? Jeste li zanemarili svoju obitelj? Jeste li zadovoljni jer idete u crkvu u nedjelju i kažete: "Učinio sam svoj dio za Boga"? Božja Riječ za vas je jasna: To nije dovoljno!
Ako sami sebe ispitate i nađete se prekratki, onda molite ovo iz svoga srca:

"Isuse, trebam te. Trebam oproštenje i tvoju ljubav. Priznajem sve svoje grijehe i tvrdoglavost. Gospodine, zanemarivao sam te. Nisi mi bio prvi, ali od ovoga dana ti postaješ moj život, moje sve."

ponedjeljak, siječnja 14, 2013

OBESHRABRENJE

Obeshrabrenje može spriječiti, ali nikada ne može zaustaviti plan Božji za pobjedu. Gideon se borio protiv sto tisuća neprijateljskih vojnika sa skupinom od tristo ljudi i zadobio takvu ogromnu pobjedu da je preživjelo samo petnaest tisuća neprijateljskih vojnika. Nakon pobjede, neka braća su ga pitala: "Kako si postupio prema nama: nisi nas pozvao kada si pošao u boj protiv Midjanaca?' I žestoko mu prigovoriše" (Suci 8,1).

Ljudi Gideonova vlastitog naroda sumnjali su u njegovo vodstvo, odluke, motive i djela. Neke od naših najjadnijih, najtužnijih bitaka često nisu vani na bojnom polju života, nego u zajednici vjernika. Ponekad naša vlastita braća i sestre bacaju optužbe na nas i nalaze mnogo toga čemu prigovaraju. Takve stvari očekujemo od naših neprijatelja te možemo biti uhvaćeni nespremni i iznenađeni kad nas žestoko optuži jedan od naše vlastite braće.

Gideon se nije obeshrabrio ili zbunio niti mu je vjera opala, nego je, kad se posumnjalo u njega – ostao je u bitki! Volim ono što je učinio: "On im odgovori: 'Pa što sam ja učinio kad se usporedim s vama?'" (Suci 8,2). Rekao je svojim optužiteljima: "Kakve su moje pobjede u usporedbi s vašima?" Umjesto da se oneraspoloži i uđe u borbu s njima, učinio je isto što i Nehemija kad je gradio zid i kad su mu neprijatelji rekli: "Siđi. Trebamo s tobom raspraviti o onome što radiš." Nehemija je odgovorio svojim neprijateljima: "Nemam vremena za raspravu o tome što radim; sad imam previše posla" (vidi Neh 6,1-9).

Biblija kaže da su Gideon i njegovih tristo ljudi "došli do Jordana i prešli ga … (I) bijahu premoreni, ali nastaviše potjeru" (Suci 8,4). Gideon je izabrao vratiti se u borbu s neprijateljem. Prešao je na drugu stranu rijeke i vratio se u bitku u koju ga je Bog pozvao. Kad vršite poslanje u koje vas je Bog pozvao, kad niste obeshrabreni i odvraćeni onim što drugi kažu o vama, kad je vaša sveta ambicija da činite ono u što vam je Bog pozvao – to postaje vaša pobjeda.

Ostanite usredotočeni na svoju bitku, ostanite usredotočeni na svoj poziv i Bog će vam dati pobjedu!

petak, siječnja 11, 2013

NEKORISNI SLUGA

"Nekorisni sluga" je onaj koji "je sakrio" svoj talent. Previše lijen da bi uložio svoj život i vrijeme u interese Božje, ulijenio se u stvarima Božjim. Bio je to zaposlen čovjek koji je dolazio u dom Božji jednom tjedno da održava prividnu vjeru.

Evo što Gospodin kaže o bezbrižnoj, mlakoj službi za njega.

"Nevaljali i lijeni slugo, znao si da žanjem gdje nisam sijao … prema tome si morao moj novac uložiti kod mjenjača, kako bih ja nakon povratka uzeo svoje kamate … Nekorisnog slugu bacite van, u tamu, gdje će biti plač i škrgut zuba" (Mt 25,26-27.30).

Kakvo će plakanje i zapomaganje biti kad se otvori knjiga nekorisnog sluge! Sudac će pokazati svijetu koliko je vremena i truda uložio u zaradu, tražeći osobnu sigurnost, gomilajući bankovni račun, brinući se, zanemarujući obitelj, zaboravljajući Boga i ostavljajući zajednicu vjernika.

Onoga dana Bog će iznijeti na vidjelo zanemarivanje svakoga crkvenog sastanka, svaku lijenu i sebičnu aktivnost. Zatim, ravno pred očima toga sluge pojavit će se sve za što je potrošio svoj život, gomilajući kuće, automobile, namještaj, čamce, odjeću, nakit, dionice i obveznice.

Iskra iz sučeva oka rastalit će sve poput hidrogenske bombe. Pred sucem će stajati anđeo i njegove ruke držat će hrpicu prašine. Gospodin će se okrenuti nekorisnom sluzi i reći: "Ovo je ono što si skupio radeći čitav život. Trebao sam te i zvao, ali ignorirao si me. Davao si mi vrlo malo svog vremena dok me konačno nisi potpuno izgurao iz svog života. Potratio si svoj život za hrpicu prašine. A bio si upozoren da će sve izgorjeti kao trava u peći!"

O, kakvo će žaljenje biti onoga dana za onoga koji sad nema vremena za Boga! On iz dužnosti pohađa nedjeljna jutarnja bogoslužja sa svojom ženom i djecom jer je to "stil života". Ali on nema srca za Boga!

četvrtak, siječnja 10, 2013

SVJEDOCI

Sudnjega dana, sudac Isus Krist pozvat će svjedoke i oni će svjedočiti ili vama u korist ili protiv vas.

Prvi svjedok sama je Riječ Božja: "Tko mene prezire i ne prima mojih riječi, imat će svog suca. – Riječ koju sam vam navješćivao sudit će mu u posljednji dan" (Iv 12,48).

Morat će se dati račun za svaku propovijed ili evanđeosku pjesmu koja se ikada čula, za svaki biblijski redak ili letak ikada pročitan. Isus kaže: "Svaka riječ koju sam vam rekao sudit će vam onoga dana. Moja Riječ bit će svjedok!"

Dići će se i svjedoci kao što su Ninivljani ili stanovnici Sodome pa čak i kraljica od Sabe. Isus kaže: "Ninivljani će na Sudu ustati s ovim naraštajem i osudit će ga, jer su se obratili na Jonino propovijedanje. A evo, ovdje je nešto više od Jone! Kraljica Juga dići će se na Sudu s ovim naraštajem i osudit će ga, jer je došla s kraja zemlje da bi čula mudrost Salomonovu. A evo, ovdje je nešto više od Salomona" (Mt 12,42-42).

Kad stanete pred suca i vaša se knjiga otvori, naprijed će doći i mnoštvo Ninivljana. Doći će naprijed i oni koji su poginuli u holokaustu Sodome i Gomore, a tako i stanovnici Tira i Sidona. Ti grešnici okupit će se oko vas ne vjerujući kad čuju popis svih prilika koje ste imali da primite Riječ Božju: Bibliju, radio, televiziju, učitelje, svjedoke, prijatelje, obitelj.

I vikat će: "Kazna ovom čovjeku mora biti gora od naše! Kako je mogao odbiti toliko prilika i takvo snažno svjetlo? Mi nismo imali Biblije niti nas je netko neprestano podsjećao, a niti drugu priliku. Ali on je imao sve to!"

Isus kaže da bi se Sodoma pokajala da su čuli samo dio evanđeoskog propovijedanja koje ste vi čuli: "Ta, da su u Sodomi bila čudesa što su se u tebi dogodila, ostala bi do dana današnjega" (Mt 11,23).

Propovjednici i pastori bit će pozvani kao svjedoci. "Ova Radosna vijest o Kraljevstvu propovijedat će se po svem svijetu, svim narodima za svjedočanstvo" (Mt 24,14).

Mi pastiri morat ćemo se dići i posvjedočiti da ste bili nazočni u domu Božjem. Čuli ste propovijedanje evanđelja. I morat ćemo potvrditi pred sucem svih ljudi svaku istinu koju ste čuli – ili vama u korist ili protiv vas.

srijeda, siječnja 09, 2013

KNJIGA ŽIVOTA

Bog je zapisao svaku gorljivost i motiv svake osobe – svaku pojedinu misao, riječ i djelo. Motivi kršćana unijeti su u "knjigu spomenicu", koja je knjiga života, i Sudnjega dana Krist će se sjetiti svih koji su u toj knjizi.

"Ali kad se razgovaraju oni koji se Boga boje, Jahve pazi, sluša ih, i to se pred njim piše u knjigu spomenicu u korist onih koji se boje Jahve ... Moji će biti, moja stečevina – govori Jahve nad Vojskama. U Dan koji spremam bit ću im milostiv kao što je milostiv otac sinu koji mu služi" (Mal 3,16-17).

Ako ljubite Isusa svim svojim srcem i očišćeni ste njegovom krvi, tada je vaše ime zapisano u njegovoj knjizi spomenici. Ova poruka ne bi trebala proizvesti strah; zapravo trebala bi potaknuti veliku radost u vašem srcu kad vidite što je sve Bog isplanirao za one koji ga ljube!
Postoje knjige, ali postoji i knjiga. Biblija kaže da svaki život ima svoju vlastitu knjigu, dosje čitavoga života na zemlji:

"Zatim opazih veliko bijelo prijestolje i onoga koji je sjedio na njemu. Ispred njegova lica iščeznu zemlja i nebo … I opazih mrtvace, male i velike, gdje stoje pred prijestoljem. I otvoriše se knjige … Tada su mrtvaci suđeni prema onom što je napisano u knjigama, po svojim djelima. More predade mrtvace koji su se nalazili u njemu; Smrt i Podzemlje predadoše mrtvace koje su držali. I bili su suđeni, svaki po svojim djelima" (Otk 20,11-13).

Grešni i bezbožni bit će suđeni prema svemu što je zapisano u onim knjigama – jedan po jedan – pred Sucem svih!

Pismo kaže da će u to vrijeme svaka osoba imati uskrslo tijelo. Grešnici će imati tijelo "prikladno za propast" (Rim 9,22). Ali pobožni će primiti novo tijelo, slično Gospodnjem! A kad sud završi, Janje će se dići sa svoga prijestolja i povest će svoje stado u vječni raj.

utorak, siječnja 08, 2013

VJERAN SLUGA

Apostol Pavao bio je jedan od Božjih najvjernijih slugu. Vjerujem da su iza Pavlove vjernosti bile tri važne motivacije: nada, ljubav i strah.

Pavao je imao blaženu nadu u vječni život koja ga je motivirala za vjernost. Imao je i veliku ljubav za Krista. U 2 Korinćanima 5,14 kaže: "Ljubav Kristova potpuno nama ovladava", što znači, ona ga je prisiljavala da ostane vjeran Bogu. Ali Pavlova vjernost bila je motivirana još nečim: strahopoštovanjem za trenutak kad će Sudnjega dana stajati pred sucem svijeta.

Danas ogromna većina kršćana posjeduje samo prve dvije motivacije. Gotovo svaki vjernik tvrdi da ima nadu u vječni život. I mnogi kažu u svoj iskrenosti: "Znam da ljubim Isusa svim svojim srcem."

Međutim, istina o dolazećem Sudnjem danu upravo je ona stvar koja stvara ozbiljne, pobožne vjernike. Oni koji to izbacuju iz uma obično su hladni, bezbrižni i skloni popustljivosti. Ali ostaje činjenica da će se svi ljudi koji su ikada živjeli okupiti na mjestu suda da im sudi Isus Krist: "… jer nam se svima treba pojaviti pred sudom Kristovim" (2 Kor 5,10). "Prema tome, svaki će od nas dati Bogu račun sam za se" (Rim 14,12).

U samom ovom trenutku legije anđela stoje spremne čekajući Isusovu zapovijed da iz svih krajeva zemlje skupe i bezbožne i pravedne: "Sin će Čovječji izaslati svoje anđele da pokupe iz njegova kraljevstva sve zavodnike i zlikovce" (Mt 13,41).

Svi bogati, slavni i moćni svih vremena bit će dovedeni da stanu pred njim: "Zemaljski kraljevi, velikaši, vojskovođe, bogataši, mogućnosti, svi … sakriše se po špiljama i gorskim pećinama, govoreći gorama i pećinama: 'Padnite na nas i sakrijete nas od lica onoga koji sjedi na prijestolju i od Janjetove srdžbe, jer dođe veliki dan njihove srdžbe! Tko može opstati?'" (Otk 6,15-17)

ponedjeljak, siječnja 07, 2013

EVANĐELJE SILE by Gary Wilkerson

Evanđelje Isusa Krista nije samo evanđelje evangelizacije nego i posvećenja. Sila koja nas spašava ista je sila koja nas čuva da hodamo u strahu i drhtanju. Moramo naučiti koje je oružje našega ratovanja te početi rasti i sazrijevati.

Kažem sve to, ali imam i dobru vijest za vas. Na raspolaganju je sila, djelo Duha koje je duboko, slavno i dinamično! Kad Duh Božji dolazi u srce vjernika koji čvrsto stoji na svom temelju i u vjeri, on raste i sazrijeva. U njemu se događa oslobađanje sile koja iscjeljuje nutrinu i zatvara vrata onome što je vani. Volim ono što Nehemija, koji je slika Duha Svetog, kaže onima koji su pokušali steći ulazak u Jeruzalem:

Zamišljam Isusa kako stoji na vratima moga života! Kad dolazi sotona da me udari, Isus stoji između mene i neprijatelja te govori: "Upozorio sam te jednom. Odmakni se! Na pogrešnom si mjestu. Započeo si nešto što ne možeš dovršiti. Baviš se s nekim tko je veći od tebe."

Zamišljam silu Božju na zidu mog života. Iznutra sam čist, ali čujem one stvari koje su s vanjske strane i viču: "Ne možeš ostati čist."

Ali mogu ostati čist jer imam Isusa na zidu svoga života koji govori: "Sotono, što misliš, tko si ti? Što ti imaš s mojim djetetom koje je pokriveno krvlju Janjeta, očišćeno, posvećeno i učinjeno svetim? Zašto govoriš te opake stvari?"

"Ali u svemu ovome sjajno pobjeđujemo po onome koji nas je ljubio" (Rim 8,37).

Isus je učinio da smo svi pobjednici u njemu!

petak, siječnja 04, 2013

POSEBNA OBEĆANJA ZA POSEBNA VREMENA

Svi kršćani imaju općenito pouzdanje u Gospodina. Mi stojimo na nekoliko obećanja koja se odnose na cijelo Kristovo tijelo, kao što su:

"Sigurno te neću ostaviti; nipošto te neću zapustiti" (Heb 13,5).

"Bog čini da sve pridonosi dobru onih koji ga ljube; onih koji su odlukom Božjom pozvani" (Rim 8,28).

"Jahve, Bog, sunce je i štit: on daje milost i slavu. Ne uskraćuje Jahve dobara onima koji idu u nedužnosti" (Ps 84,11).

Ova poznata obećanja donosila su veliku utjehu i blagoslov narodu Božjem širom svijeta mnoga stoljeća. Međutim, pored tih općenitih obećanja, Bog nam daje određena obećanja za posebna vremena, teška vremena. Moramo ih poznavati i nositi sa sobom kad hrabro dolazimo do njegova prijestolja milosti.

Puritanci, koji su bili silno blagoslovljeni od Boga, govorili su da je svako obećanja Gospodnje sveti argument. Vjerovali su da kršćanin ne bi smio dolaziti pred Gospodina samo s općenitom vjerom.

Kad vam Bog kaže da hrabro dođete pred prijestolje milosti da primiti milost i milosrđe u vrijeme potrebe, ne možete imati samo općenitu ideju zašto ste tamo. Ne možete samo reći: "Dobro, Gospodine, ti poznaješ moje srce. Daj mi što god vidiš da je prikladno."

To može zvučati dobro, ali Bog ima određena obećanja za određena vremena u našim životima. On želi da zgrabimo ta obećanja svim srcem da bismo mogli sa svom snagom i sigurnošću stajati dok se s njim parbimo. On želi da stojimo pred njegovim prijestoljem sa savršenom utjehom, apsolutnim uvjerenjem i bez ikakve sumnje!

Možda je razlog zašto ne čujete riječ od Boga taj što mu dajete općenitu vjeru, bez da ste s njim određeni. Bog kaže: "Dođite, iznesite svoje snažne razloge (vidi Iz 41,21). Zašto trebam to učiniti za vas? Zašto vas trebam blagosloviti?" Dakako, on zna zašto, ali isto tako želi da i vi to znate!

četvrtak, siječnja 03, 2013

JA ĆU VAM NADOKNADITI

"Nadoknadit ću vam godine koje izjed(e) skakavac" (Jl 2,25).

Ovo je nevjerojatno obećanje! Mi želimo popraviti one izgubljene godine kad ga nismo slijedili, nadoknaditi mu i odužiti mu se! Ali on kaže: "Pogrešno! Ne možete mi se odužiti ni za jedan potraćen sat. Hodajte sad preda mnom u pravednosti i okrenite se od svojih grijeha, a ja ću vam nadoknaditi svu štetu, bila ona vaša, vaše obitelji ili moja!"

Raskajanom grešniku Gospodin izjavljuje: "… Ne boj se! Budi sretan, raduj se, jer Jahve učini djela velika" (Jl 2,21). Ne trebate se stidjeti svojih potraćenih godina. Bog će ukloniti od vas bezbožnu vojsku te ćete jesti i biti siti. Nikada se više nećete stidjeti (vidi Jl 2,19-20.26-27).

Rodili ste se za njegove vječne naume. On je za vas isplanirao život zadovoljstva, radosti i korisnosti u njegovu kraljevstvu, ali onda je došao grijeh i Božji plan za vaš život bio je prekinut. Došao je proždrljivac i godine su se potratile, izgubile.

Ali sada, u Kristu, sve je novo – čak i kalendar! Gospodin odlazi do dana kad je došao skakavac i uklanja sve one potraćene godine te započinje računati od trenutka kad ste se pokajali. Spremljeni su svi blagoslovi koje ste promašili. Gospodin je zapravo čuvao svu radost, mir, otkrivenje i korisnost za koje ste mislili da su mrtvi i zauvijek nestali.

Proklete u paklu proganja vizija onoga što bi njihovi životi mogli biti. Neki mogu vidjeti što su izgubili. Ali nije tako za one koji su se pokajali. Svi će biti obnovljeni. I nikada više neće morati reći: "O, što sam promašio! Što sam mogao biti! Bog je toliko imao za mene, ali uprskao sam." Ne! Bog može nadoknaditi sve potraćene blagoslove.

Gospodin želi izliti na nas sav blagoslov i svu radost koju smo ranije promašili. Međutim, on to ne nadoknađuje samo s izlijevanjem. Izlijevanja postaju prelijevanja! "Gumna će biti puna žita, kace će se prelijevati od vina i ulja" (Jl 2,24).

U pokajanju je velika snaga! Ono nam vraća sve što je gusjenica uništila. Bog sve to uskrsava!

srijeda, siječnja 02, 2013

MNOGI DANAS TRPE

Znam da moja obitelj i ja nismo jedini koji trpe i podnose velike nevolje. Primam mnoga duboko potresna pisma pobožnih kršćana koji prolaze kroz takva testiranja za koja nikada nisu znali.

Nikada nije bilo toliko bolesnih od raka. Nikada nije bilo toliko boli zbog rastave, kad supružnici ostavljaju dom i dižu ruke od braka. Nikada nije bilo toliko opterećenih financijskim problemima.

Nikada nije bilo takvo vrijeme kušnji, zbrke, boli i dubokih povreda. Božja ljubljena djeca prolaze kroz vatru pročišćenja. Dok je istina da "mnoge nevolje ima pravednik", isto je tako istina da ga "Gospodin od svih izbavlja" (Iz 34,20).

Molio sam: "Bože, rekao si nam da hrabro dođemo do tvoga prijestolja milosti da primimo milosrđe i nađemo milost za pravodobnu pomoć. Očajnički nam je potrebno tvoje milosrđe."

Bez milosrđa Gospodnjeg, ima li nade za ikoga od nas u ovo vrijeme iskušenja? Što radimo mi vjernici kad neprijatelj navaljuje poput bujice? Zašto oni koji su duboko odani Kristu podnose takva neuobičajena testiranja?

Nemam sve odgovore. Znam da pravednici trpe i znam da mnogi pobožni ljudi koji čitaju ovu poruku pate i možda se pitaju zašto moraju podnositi toliku bol. Znam isto tako da kad zauzmete svoje mjesto u svetinji nad svetinjama, otkrivate testiranja nepoznata onima koji su u vanjskom trijemu.

Dnevne vijesti pune su užasa i nasilja, ali neka ni na trenutak to ne zamrači vašu viziju slavne crkve koja se diže usred ruševine i zbrke da preuzme vlast i autoritet.

Sve se jasnije otkriva sveto tijelo kojemu je oprošteno, koje počiva i koje se drži Krista glave. Slika toga pobjedonosnog tijela sve je oštrija i vidljivija. To tijelo maše svojim duhovnim mišićima i prijeti samim silama sotone.

Prognoza za tijelo Kristovo je nevjerojatno veličanstvena i ništa što ovaj bezbožan svijet čini ne može štetno djelovati na njega ili promijeniti njegovu svrhu.

utorak, siječnja 01, 2013

UZDRMANO JE SVE ŠTO JE ZEMALJSKO

U snu sam vidio vojsku koja je odbila raskinuti red – jer su oni, usred sve pokvarenosti i okrutnog nasilja oko sebe, bili neuznemireni. Oni su silazili do žive vode slavljenja i štovanja i vraćali se na drugu stranu rijeke sa savršenim mirom i odmorom. To su izbavljeni Gospodnji koji su dobili mir koji nadilazi svako razumijevanje.

"Krotki će baštiniti zemlju i uživat će u obilju mira" (Ps 37,11).

Joel je vidio vojsku silnih ljudi i rekao: "Svaki ide pravo naprijed, ne odstupa od svog puta (ne kida svoga reda)" (Jl 2,7).

Božji narod neće raskinuti red niti pobjeći u strahu, jer zna da je zaštićen pod dragocjenom Janjetovom krvi. Oni znaju da je Kristovo tijelo na zemlji, usprkos svega nasilja i gnjeva ljudi, u odličnom zdravlju i da raste svakoga dana.

Dok je sve što je zemaljsko uzdrmano te svjetske vlada jure izvan kontrole, prava Kristova crva je čvrsta i neuzdrmana.

Duh strašnog nasilja i potencijalnog uništenja oteo je čovječanstvu mir i sigurnost, dok u isto vrijeme Bog uvodi svoj narod u njegov najveći čas počinka i sigurnosti. Dok bezbožni viču tražeći mir i sigurnost i nikada ih ne nalaze, Božji izabrani sad posjeduju veliki mir i savršenu sigurnost.

Narod Božji koji počiva u njemu može reći zajedno s Davidom psalmistom: "… da nije Jahve za nas bio: kad se ljudi digoše proti nama, žive bi nas progutali. Kad je uskipio bijes njihov na nas, voda bi nas podavila; bujica bi nas odnijela, vode pobješnjele sve nas potopile. Blagoslovljen Jahve koji nas ne dade za plijen zubima njihovim! Duša je naša poput ptice umakla iz zamke lovaca: raskinula se zamka, a mi umakosmo! Pomoć je naša u imenu Jahve koji stvori nebo i zemlju" (Ps 124,2-8).