srijeda, srpnja 11, 2012

GOSPODIN JE BLIZU

Bog je spremniji održati svoja obećanja nego što je đavao spreman uništiti vas. Doista, kako god vam đavao dođe blizu, Gospodin je još bliže.

"Primiču se koji me nepravedno progone, daleko su oni od Zakona tvojega. A ti si blizu …" (Pa 119,150-151). Drugim riječima, David je rekao: "Bože, ako se moji neprijatelji toliko približe da me unište, ti si u vrijeme moje potrebe još bliže."

Hebrejska riječ za blizu u ovom retku uključuje "obranu". To znači, "ja sam blizu tebe da te obranim". Bog kaže da je posebno blizu da obrani oborene i one koji su slomljena srca:
"Jer ovako govori Višnji i Uzvišeni, koji vječno stoluje i ime mu je Sveti: 'U prebivalištu visokom i svetom stolujem, ali ja sam i s potlačenim i poniženim, da oživim duh smjernih, da oživim srca skrušenih" (Iz 57,15).
"Blizu je Jahve onima koji su skršena srca, a klonule duše spasava" (Ps 34,19).

Jeste li vi dijete Božje? Živi li Gospodin Isus u vama? Bog kaže da vam je blizu u vašoj patnji. Evo njegova obećanja za vas:
"… imenom sam te zazvao: ti si moj! Kad preko vode prelaziš, s tobom sam; ili preko rijeke, neće te preplaviti. Pođeš li kroz vatru, nećeš izgorjeti, plamen te opaliti neće.

Jer ja sam Jahve, Bog tvoj, Svetac Izraelov, tvoj spasitelj … Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si, i ja te ljubim. Stog i dajem ljude za tebe, i narode za život tvoj. Ne boj se, jer ja sam s tobom" (Iz 43,1-5).

David je gledao Boga kao da je "prihvatio desnicu (njegovu)" (Ps 73,23). Rekao je: "Nije Bog samo blizu mene, nego hoda sa mnom, s rukom u ruci, kroz čitavu ovu muku. Neka samo dođu moji neprijatelji za mnom, moja je ruka u Očevoj!"

Štoviše, David je rekao da je Bog razgovarao s njim dajući mu savjet i vodstvo: "… vodit ćeš me po naumu svojem" (r. 24).

utorak, srpnja 10, 2012

NEPOVJERENJE U TIJELO

Kao i Pavao, ja nemam povjerenja u tijelo. Neki od najpobožnijih ljudi koje sam poznavao bijedno su iznevjerili Boga. Sjećam se strašnoga Davidovog iskušenja i neuspjeha, čovjeka po Božjem srcu.

David je bio oštro kušan, pao je u preljub, lagao i zatim ubio nevina čovjeka. Siguran sam da kad ga je prorok Natan razotkrio, sotona je bio uvjeren da je David sad gotov. Očekivao je da će ovaj čovjek podići ruke i reći: "Kakva korist? Osramotio sam Boga! Sagriješio sam protiv svjetla i počinio one grijehe protiv kojih sam propovijedao. Bog me sad više ne može upotrijebiti. Moje je srce previše crno. Svladao me grijeh."

Kako je sotona bio u krivu! Poslušajte Davidov vapaj nakon pokajanja: "Kaznom teškom kaznio me Jahve, ali me smrti ne preda" (Ps 118,18). David je rekao: "Bio sam kušan i testiran, ali me Bog nije predao sotoninoj vlasti."

Ljubljeni, ako đavao dođe protiv vas sa snažnim kušnjama, to nije uvijek jer vam je srce pokvareno. On vas može napadati jer ste se okrenuli Gospodinu. On donosi žestoke kušnje požude i iskušenja protiv vas pokušavajući uništiti vašu vjeru.

"Prestanite se čuditi, ljubljeni – kao da vam se što neobično događa – požaru koji bjesni među vama da vas iskuša" (1 Pt 4,12).

"Nikakva kušnja veća od ljudske snage nije vas zadesila. Bog je vjeran i neće dopustiti da budete kušani preko vaših snaga, nego će vam zajedno s kušnjom dati sretan ishod, da je možete podnijeti" (1 Kor 10,13).

Uopće nema ničega čudnog u vezi s onim što vam se događa. Možete biti obeshrabreni jer je neprijatelj došao protiv vas poput bujice. Napad može biti kroz iskušenje, požudu, bračne probleme, financijsku krizu. Možda kažete: "Evo, pokušavam služiti Gospodinu čineći svoje najbolje da ga ljubim i da mu budem vjeran. Ali stvari jednostavno postaju gore. Je li nešto sa mnom u krivu? Zašto ne mogu izaći iz ove rupe? Zašto se moji problemi i dalje nagomilavaju?"

Potičem vas da pogledate desno, lijevo, ispred i iza sebe. Svatko prolazi kroz nešto. Iza smiješka vaše drage braće i sestara u Kristu mnoge su suze. Povrijeđeni su od kušnji o kojima vi ništa ne znate.

Ne, niste sami u svome trpljenju i vaša kušnja nije neka čudna, neobična situacija. Ono kroz što prolazite zajedničko je mnogima.

ponedjeljak, srpnja 09, 2012

MLAKO SRCE by Gary Wilkerson

Kako izgleda mlako srce?

Srce koje više ne gori za Boga ili možda nikada ni nije gorjelo ima određene karakteristike.

Prvo, mlako srce je srce koje ne moli, ono nema ni želje moliti, nema želje doći u nazočnost Božju.
Drugo, mlako srce nije probuđeno ničim u Riječi. Ono nalazi dijelove Riječi zanimljivima i ponekad je emocionalno ganuto, ali ne shvaća silu Riječi Božje da bi mu se promijenilo srce.

Treće, mlako srce je neposlušno Riječi. Kad mlako srce počne reagirati na Riječ te se Duh Sveti probija i otkriva istinu, to srce je poput čovjeka o kome govori Jakov: "… sličan je čovjeku koji promatra svoje naravno lice u ogledalu; pogleda se i ode, i odmah zaboravi kakav je bio" (Jak 1,23-24). Mlako srce nije vršitelj Riječi.

Četvrto, mlako srce ima malo ili nimalo čežnje za dušama i malo ili nikakve želje da moli ili da poseže za izgubljenima.

Peto, mlako srce dolazi u crkvu jedino kad mu je zgodno. Čak i kad Riječ vrlo jasno govori da ne smijemo zanemarivati sastanka, mlako srce jednostavno ne osjeća da je to značajno (vidi Heb 10,25).

Šesto, mlako srce je emocionalno tupo, neganuto. Mlako srce će pročitati ovaj odlomak i čuti ovu istinu, ali neće mariti. Ono je emocionalno tupo za stvari Duha, za Riječ, za molitvu, za izgubljene.

Ali postoji dobra vijest za mlake – Isus vas poziva da izađete iz svoga mlakog stanja! On govori: "Da, kucam na vrata vaše kuće. Želim ući i večerati s vama i želim vidjeti vatru Božju još jednom unesenu u vaše srce i život."

"Evo stojim na vratima i kucam. Ako tko čuje moj glas i otvori vrata, ući ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom" (Otk 3,19-20).

petak, srpnja 06, 2012

ZAŠTO VAS JE BOG IZBAVIO U PROŠLOSTI?

David je zapisao: "U nevolji zazvah Jahvu i Bogu svome zavapih. Iz svog Hrama zov mi začu, i vapaj moj mu do ušiju doprije … On pruži s neba ruku i mene prihvati, iz silnih voda on me izbavi. Od protivnika moćnog mene oslobodi, od dušmana mojih jačih od mene. Navališe na me u dan zlosretni, ali me Jahve zaštiti, na polje prostrano izvede me, spasi me, jer sam mu mio" (Ps 18,7.17-20).

Dragi sveti, budite sigurni da ako ste u nevolji, to je jer ste Bogu mili. "Gospodin kara onoga koga ljubi" (Heb 12,6). Vaše nevolje znak su njegove ljubavi.

Isto tako, morate upamtiti da će proći sve kroz što prolazite. Nedavno sam pročitao odlomak u jednom od svojih dnevnika koji sam zapisao dok sam prolazio kroz veliku kušnju. Svi tromjesečni unosi završavali su istom frazom: "O Bože, kad će završiti ova noćna mora?" Zatim su se konačno preko čitave stranice pojavile riječi zapisane velikim slovima: "GOTOVO JE – IZBAVIO JE!"

Iskreno mogu reći da sam više naučio u svojim nevoljama nego ikada u dobrim vremenima. Prosperitet nas ne uči, nevolja da. Humanist Albert Schweitzer rekao je: "Sreća je dobro zdravlje i loša memorija." Ne, sreća je sjetiti se svih putova kroz koje nas je Bog proveo.

Pitam vas ponovno kako odgovarate na svoje nevolje? Tratite li ih postajući sumnjičavac i prigovaratelj? Ili izgrađujete svoju vjeru znajući da vaš Bog izbavlja?

Samo je jedan način da podnesete svoje sadašnje nevolje: sjetite se da ste mili svome nebeskom Ocu. On ima plan koji se ostvaruje, veliko ulaganje u vas. "Onaj koji je počeo dobro djelo među vama dovršit će ga do Dana Krista Isusa" (Fil 1,6). Vaš vas Otac priprema da budete veteran duhovnog vojevanja, primjer vjere i pouzdanja ovoj generaciji.

četvrtak, srpnja 05, 2012

In Memory of Gwen WilkersonThis morning at 10:30am CST our beloved mother, Gwen Wilkerson, passed away. She was 81 and went to be with Christ with great peace and even anticipation. She had an amazing resolve and unshakeable faith, exemplified throughout her life in her numerous battles with cancer. Her miraculous story was told in her faith-building book, Abiding in His Strength.

Her husband of 58 years and our father, David Wilkerson, passed away in April of 2011. Ever since then Mom has longed to go to be with Christ in heaven. We are comforted knowing she has entered her reward.

We are grateful to our World Challenge partners for all your prayers. She prayed for you daily and always considered it a great privilege to be part of this ministry.

With you in Christ,
Debbie, Bonnie, Greg and Gary Wilkerson

SJETITE SE ŠTO JE BOG UČINIO

Skloni smo zaboraviti sve dobro što je Bog za nas učinio. Kad se suočimo s novim izazovima, često se ne sjetimo svoga izbavljenja u starima.

Kad je David stajao pred Golijatom, prisjetio se svojih starih pobjeda da bi izgradio svoju vjeru. On nabraja: "Ali David odgovori Šaulu: 'Tvoj je sluga čuvao ovce svome ocu, pa kad bi došao lav ili medvjed te uhvatio ovcu iz stada, ja bih potrčao za njim, udario ga i istrgao mu ovcu iz ralja. A ako bi se on digao na me, uhvatio bih ga za grivu i udarao ga dok ga ne bih ubio. I lava je i medvjeda tvoj sluga ubio, pa će i taj neobrezani Filistejac proći kao jedan od njih, jer je izazivao bojne čete Boga živoga" (1 Sam 17,34-36).

Mojsije je podsjetio Izraela na sva njihova prošla izbavljenja, a onda ih je upozorio: "Zato pazi i dobro se čuvaj da ne zaboraviš događaje što si ih svojim očima vidio; neka ti ne iščeznu iz srca ni jednoga dana tvoga života; naprotiv, pouči o njima svoje sinove i sinove svojih sinova" (Pnz 4,9).

Biblija kaže o Izraelu: "Saveza s Bogom ne održaše … Zaboraviše na djela njegova, na čudesa koja im pokaza" (Ps 78,10-11). Poput Izraelaca, i mi imamo jednaku sklonost kad se suočimo s novom kušnjom ili nevoljom te kažemo: "O Bože, ovo je sad previše za mene!" Ali Bog odgovara: "Jednostavno pogledaj unatrag i sjeti se mene!"

Ako je potrebno, pišite dnevnik da se podsjetite na velika Božja izbavljenja u svom životu. Navečer prije odlaska u krevet ukratko zapišite nekoliko opaski. Učinite što god je potrebno da se podsjećate na sve što je Bog za vas učinio, sve boli kroz koje ste prošli i sva izbavljenja koja je donio. Zatim, kad se pojavi sljedeća nevolja, otvorite svoju bilježnicu i recite đavlu: "Ovaj put nećeš me prevariti. Moj me Bog izbavio ranije i on će to ponovno učiniti."

srijeda, srpnja 04, 2012

NE TRATITE SVOJE NEVOLJE

Knjiga Brojeva sadrži žalostan primjer potraćenih nevolja. Pet kćeri čovjeka imena Selofhada pristupile su Mojsiju tražeći svoj posjed u obećanoj zemlji. Rekle su Mojsiju: "Naš je otac umro u pustinji. Nije pripadao družini što se pobunila protiv Jahve – Korahovoj družini – nego je umro od svoga vlastitoga grijeha. Sinova nije imao" (Br 27,3). Te su žene govorile: "Kad su se svi drugi podigli protiv tebe s Korahom, naš otac nije bio jedan od njih. On nije bio u pobuni. Umro je od svoga vlastitog grijeha."

Pogodio me ovaj posljednji izraz kad sam ga pročitao: "Umro je od svoga vlastitog grijeha." To znači da iako je njihov otac vidio nevjerojatna čuda – izbavljenje iz Egipta, tekuću vodu iz stijene, manu s neba – umro je u nevjeri s ostatkom svoje generacije. Od te generacije samo su vjerni Jošua i Kaleb preživjeli pustinju.

Očito se ovih pet kćeri rodilo u pustinji i odrasle su u obitelji punoj ljutnje prema Bogu. Sva Izraelova testiranja i kušnje proizveli su samo tvrdu nevjeru u njihovom ocu i ove mlade žene odrasle su slušajući mrmljanje, prigovaranje i gorčinu. Za doručkom, ručkom i večerom bila je neprekidna muka, bez ijedne riječi vjere ili pouzdanja u Boga. Sad su ove žene morale reći Mojsiju: "Naš nas je otac ostavio bez ičega – bez nade, bez posjeda, bez svjedočanstva. Proveo je onih četrdeset godina jadikujući u gorčini jer je život bio težak. Umro je u grijehu; njegov je život bio potpuno potraćen."

Kakva strašna stvar morati reći to za nečijeg roditelja. Međutim, moram upozoriti sve roditelje koji ovo čitaju: Dok ste pod nevoljom, vaša vas djeca promatraju i vaše reakcije i ponašanje utjecat će na njih čitav život. Kako se, dakle, ponašate? Tratite li svoje nevolje ne samo za sebe nego i za generacije koje slijede? Nadam se da se vaši nasljednici utemeljuju u Kristu dok vas slušaju kako govorite: "Ne sviđa mi se ova nevolja, ali neka je blagoslovljeno ime Gospodnje!"

Znam mnoge kršćane koji su postali još ogorčeniji i mrzovoljniji sa svakom novom nevoljom. Nevolje koje su bile da ih izvježbaju i omekšaju, kušnje dizajnirane od Boga da im otkriju njegovu vjernost, pretvorile su ih u ljude koji su neprekidno prigovarali, mrštili se, bili zlovoljni. Pitam se gdje je njihova vjera, njihovo pouzdanje u Gospodina? Što moraju njihova djeca misliti?

Ljubljeni, ne tratite svoje nevolje. Neka proizvedu u vama slatki miomiris pouzdanja i vjere u vašega Gospodina.

utorak, srpnja 03, 2012

U ZATVOR ZA ISUSA

"Ali, braćo, žalim da vi znate da je moj položaj veoma mnogo pripomogao širenju Radosne vijesti" (Fil 1,12). Kad je Pavao ovo napisao, bio je stariji čovjek s godinama iskustva. Usred jedne od najgorih kušnji svoga života, govorio je svojim prijateljima iz srca.

Za ovo vrijeme dok hodate s Isusom, sigurno ste upoznali bol, kušnje i nevolje. Kako ste se onda ponašali? Kakav je bio ishod, rezultat vaših iskustava? Jesu li sve vaše nevolje bile uzalud? Ili ste usred njih učili ljubav Božju i vjernost?

Recimo da ste odani vjernik koji je položio život za Isusa. Imate breme za umirući svijet, plačete za izgubljenima i imate jasnu zapovijed da zadobivate duše. I kažete svim svojim prijateljima da idete u određeni grad da svjedočite o milosti Božjoj.

Međutim, nakon što odete, vaši prijatelji kod kuće dobivaju vijest da uopće niste upotrijebljeni od Boga. Ništa nije bilo kao što je bilo planirano; zapravo, vaša služba je mrtva. Nemate ništa pokazati za svoj trud i, umjesto da ste raspirili grad za Krista, završili ste u zatvoru.

Kako biste reagirali ako biste za svoju odanost, muku i žrtvu imali pokazati samo krajnji neuspjeh?

Neki kršćani bi se durili. Sumnjali bi u riječ Božju za njih i u vodstvo Duha. Međutim, drugi kršćani bi odgovorili poput Pavla – radovali bi se jer su bili dostojni trpljenja za Krista. Pavao nije pokušao odgonetnuti svoje nevolje. Odgovorio je s radošću, vjerom i nadom jer je znao da je treniran kao svjedok Božji. Pisao je svojim prijateljima iz zatvora: "Moja situacija je glavna tema razgovora u carevoj palači. Zapravo, svatko u Rimu govori o onome što mi se dogodilo. U zatvoru sam za Isusa." Vjerojatno je on bio zanimljiv prizor u onoj zatvorskoj ćeliji – mršav Židov ohrabruje sve oko sebe: "Radujte se u svojim nevoljama. Bog je vjeran!"

Pavao nije potratio nijednu od svojih nevolja jer je znao da svaka od njih ima božansku svrhu. Isto tako, Gospodin i nas promatra da vidi kako se ponašamo tijekom svojih kušnji.

ponedjeljak, srpnja 02, 2012

POZIV CRKVE NA AKCIJU by Gary Wilkerson

Duh Sveti poziva crkvu na akciju i moramo znati kakvu vrstu vjere trebamo upotrijebiti ili kakvu akciju poduzeti. Ako počnete mahati mačem raspirujući stvari na vlastitu ruku i govoriti: "Ja ću se pobrinuti za ovaj kaos", povrijedit ćete druge i sebe.

Možda mislite da biste nad nečim samo trebali moliti, ali Bog kaže: "Ne, ovo je vrijeme da se digneš i poduzmeš akciju." Ili, u drugu ruku, Bog može reći: "Sad mi samo vjeruj. Mirnoj stoj i gledaj spasenje Gospodnje."

Ljudi me sve vrijeme pitaju kako mogu steći moć rasuđivanja ili kako mogu znati što učiniti u određenoj situaciji. Žele imati onu vjeru koja stvara akciju.

Pa, ne postoji deseterotjedna serija na temu što učiniti u svakoj situaciji života i ne možete zvati savjetnika svaki dan te reći: "Moram donijeti odluku i želim znati što učiniti." Morate poznavati Isusa; moć rasuđivanja steći ćete jedino ako provodite vrijeme u njegovoj nazočnosti.

Ako bih vam danas rekao da odete i trčite maraton, ako ste poput mene, trčali biste kilometar i onda odustali. Ali ako počnete trenirati i trčati jedan kilometar, zatim dva kilometra pa tri, na kraju ćete biti u stanju istrčati tu trku.

Isto tako moramo trenirati za pravednost. Možda osjećate veliki napor, ali počnite trenirati slušanjem Riječi Božje. Budete li poslušni u malim stvarima, Bog će vam davati sve više mudrosti i snage te neće proći puno vremena kad ćete znati da je sad trenutak reći: "Bože, ti si u kontroli. Ovo je izvan mojih ruku."

Ili ćete znati kad je vrijeme moliti.

Ili ćete znati da je vrijeme da se dignete i učinite za što vas je pozvao.