petak, svibnja 29, 2009

POZDRAV U DRAGOCJENO IME NAŠEGA GOSPODINA ISUSA!

Sljedeću riječ primio sam od Duha Svetoga. Ona je za one kojima je potreban odgovor na molitvu, kojima je potrebna pomoć u vrijeme nevolje i koji su spremni i voljni ganuti srce Božje prema njegovoj Riječi:

 

1. Zgrabite obećanje saveza u Psalmu 46,2: "Bog nam je zaklon i u tvrđa, pomoćnik spreman u nevolji."  Ovaj izraz "spreman" znači uvijek na raspolaganju, smjesta dostupan. Vjera mora počivati u sigurnosti da Duh Božji prebiva u vama sve sate dana i noći, neprestano. A s obzirom da se nastanio u vama, on čuje svaku misao molitve i vapaja. Znamo da ako nas čuje, odgovorit će na naše prošnje. Doista, Duh Sveti pokrenut će nebo i zemlju za svako dijete Božje koje si uzima vrijeme da izlijeva svoje srce Ocu bez žurbe, bez jurnjave, u njegovoj nazočnosti.

 

2. Pročitajte Psalam 62,6-8 i vjerujte mu. To je Davidova molitva koja je dotakla srce Božje. David je u biti rekao: "Čekajte samo na Boga. Ne očekujte pomoć iz drugog izvora. Samo on mora biti vaš izvor, vaša jedina nada i obrana. Samo vas on može snabdjeti snagom da nastavite ići naprijed dok ne dođe vaš odgovor."

 

Kad potpuno postanete ovisni samo o Gospodinu – kad prestanete tražiti čovjeka za pomoć i počnete se pouzdavati u Boga za nadnaravno – ništa vas neće moći uzdrmati. Ništa vas neće moći baciti u nespokojstvo očaja. David je izjavio: "Neću se pokolebati" (Ps 62,7).

 

3. Ovdje je bit svega toga, tajna pobjedničke molitve koju je svaki sveti kroz povijest naučio: IZLIJEVANJE SRCA PRED GOSPODINOM. "U nj se, narode, uzdaj u svako doba; pred njim srca izlijevajte: Bog je naše utočište" (Ps 62,9). Ana je naš primjer. Očajna zbog djeteta, ona je "izlijevala" svoju dušu Gospodinu. I, kaže Pismo, "lice joj nije više bilo tužno kao prije" (1 Sam 1,18).

 

Bog će uslišati i odgovoriti vam kad vidi da ste voljni isključiti na neko vrijeme sve svjetovne glasove. Do mile volje vapite, izlijevajte svoju dušu pred njim, vjerujte mu i on će vam odgovoriti. Došlo je vrijeme za slomljenost pred Gospodinom, za vjeru rođenu iz skrušena posredovanja. Slijedite ove biblijske putove i Bog će vas uslišati i odgovoriti vam.

četvrtak, svibnja 28, 2009

KRIST VLADA!

Ljudi nam često pišu govoreći: "Nemam nikog s kime bih razgovarao, nikog s kime bio podijelio svoja bremena. Nitko nema vremena slušati moj vapaj. Potreban mi je netko kome mogu izlijevati svoje srce."

 

Kralj David bio je okružen ljudima. Bio je oženjen, imao je veliku obitelj i mnoge suradnike uz sebe. Međutim, isti vapaj čujemo čak i od njega: "Kome ću ići?" U samoj je našoj naravi da želi drugo ljudsko biće, s licem, očima i ušima, koje će nas slušati i savjetovati.

 

Kad je Job bio svladan svojim kušnjama, vapio je od žalosti: "O kad bi kog bilo da mene sasluša!" (Job 31,35). Ovaj je vapaj izgovorio dok je sjedio pred svojim takozvanim prijateljima. Međutim, ti prijatelji nisu imali suosjećanja za njegove nevolje. Umjesto toga, bili su poslanici očaja.

 

U svojoj žalosti, Job se obraćao jedino Gospodinu: "Odsad na nebu imam ja svjedoka, u visini gore moj stoji branitelj … dok ispred njega suze moje liju" (Job 16,19-20). U Psalmima, David potiče narod Božji da čini isto: "U nj se, narode, uzdaj u svako doba; pred njim srca izlijevajte: Bog je naše utočište" (Ps 62,9). A u Psalmu 142 je zapisao:

 

"Iz svega glasa vapijem Jahvi, iz svega glasa Jahvu zaklinjem. Pred njim svoju izlijevam tužaljku, tjeskobu svoju pred njim razastirem. Ako duh moj i klone u meni, ti put moj poznaješ. Na putu kojim prolazim potajnu mi zamku staviše. Obazrem li se nadesno i pogledam: nitko ne zna za mene. Nemam kamo pobjeći, nitko za život moj ne mari. K tebi, Jahve, vapijem; govorim: ti si mi utočište, ti si dio moj u zemlji živih" (Ps 142,2-6).

 

U svom srcu vjerujem da vam je ova poruka poziv od Duha Svetoga da nađete tajno mjesto gdje ćete često moći izlijevati svoju dušu Gospodinu. David je "izlijevao svoju tužaljku", a tako možete i vi. S Isusom možete razgovarati o svemu – svojim problemima, sadašnjoj kušnji, financijama, zdravlju – i reći mu kako ste svladani, čak i kako ste obeshrabreni. On će vas saslušati s ljubavlju i suosjećanjem i neće prezreti vaš vapaj.

 

Bog je odgovorio Davidu. Odgovorio je i Jobu. I stoljećima je odgovarao na vapaje srca svakoga onog tko se pouzdavao u njegova obećanja. Isto tako, obećao je da će uslišati i vas i voditi vas. Doista, on se zavjetovao da će biti vaša snaga. Pođite k njemu i odande ćete izaći obnovljeni.

srijeda, svibnja 27, 2009

BOG JE VJERAN SVE VRIJEME!

Gwen i ja nedavno smo razgovarali s jednom pobožnom ženom koja je dospjela do kraja svoje izdržljivosti. Obitelj te žene prolazi kroz neopisiva trpljenja. Ona se svakoga dana budi s crnim oblakom boli koji visi nad njezinim domom. Beskrajne sate provodi moleći i prizivajući Gospodina za pomoć. I njezini prijatelji stoje s njom u posredovanju.

 

Ali mjesec za mjesecom prolazi, a stvari se ne mijenjaju. Upravo kad vidi zraku nade, stvari se vraćaju kao što su išle, pa čak i gore. Ona sluša poruke ili čita nešto što nadahnjuje njezinu vjeru i pokušava ići naprijed, ali sad je potpuno iscrpljena. Mnogo plače. Jedva spava. Daleko je trenutak kad je pitala zašto je toliko beskrajnog trpljenja i boli. Sad se samo nada da će vidjeti malo svjetla na kraju svoga mračnog tunela žalosti.

 

Rekla nam je: "Došla sam do točke na kojoj osjećam da imam pravo dići ruke. Učinila sam sve što je Bog od mene tražio. Vjerovala sam, tražila sam ga, bila sam vjerna u crkvi i u čitanju njegove Riječi. Međutim, ne vidim olakšanja. Osjećam se samom, bespomoćnom i potištenom. Obamrla sam od neprestane misli da će stvari postati samo gore usprkos svih mojih nastojanja da budem poslušna. Sad se moram boriti s ovom misli: 'Imam pravo osjećati se kao što se osjećam jer ne vidim kraja trpljenju.'"

 

Revno molimo za nju i njezinu obitelj. Vjerujemo da neće klonuti u bitki i da će joj Gospodin poslati pomoć i ohrabrenje. Ali ono što je rekla u svome očaju doista je dotaklo nešto duboko u mojoj duši. Mnogi su pobožni vjernici došli do nekog mjesta beznadnosti te u žalosti i oni vape: "Imam pravo napustiti bitku. Imam pravo biti ljut. Imam pravo sumnjati u Boga. Kad će odgovoriti na moj vapaj? Je li me Gospodin mimoišao?"

 

U svome očaju, Job je vapio: "Podsijeca me odasvud te nestajem; ko drvo, nadu mi je iščupao … svojim me drži neprijateljem" (Job 19,10-11). Još je rekao: "Sa svih strana put mi je zagradio, sve staze moje u tminu zavio" (Job 19,8).

 

Zvuči li vam išta od ovoga poznato? Je li to vaša bitka? Je li to borba nekog poznatoga? Ljubljeni, Bog je milosrdan. On se neće okrenuti od vas u vašoj kušnji. On protiv vas neće koristiti pokazivanje takvih misli kad ste bili na dnu i povrijeđeni. Job je izašao iz svoje kušnje i došao na mjesto nade, a tako ćete i vi.

 

"Na istok krenem li, naći ga ne mogu; pođem li na zapad, ne razabirem ga. Ištem na sjeveru, al' ga ne opažam; nevidljiv je ako se k jugu okrenem. Pa ipak, on dobro zna put kojim kročim! Neka me kuša: čist ko zlato ću izići" (Job 23,8-10).

utorak, svibnja 26, 2009

NEKA VAS LJUBAV BOŽJA OBASJAVA!

Ove Isusove riječi dotakle su moju dušu: "Ne brinite se tjeskobno i ne govorite: Što ćemo jesti, ili što ćemo piti, ili u što ćemo se obući?! – to sve traže pogani" (Mt 6,31-32).   

 

Isus upozorava na pogansku sklonost prema brigama. Govori nam da je briga nad poslom, obitelji, budućnošću i preživljavanjem poganski način življenja. To je stav onih koji nemaju nebeskog Oca. Oni ne poznaju Boga kao što on želi biti poznat: kao brižan i dobar Otac u nebu. Za sve one koji vjeruju nije dovoljno poznavati Boga samo kao Svevišnjeg, kao Stvoritelja i kao Gospodina nad svima. On isto tako želi da ga poznajemo kao svoga nebeskog Oca. "Jer zna Otac vaš nebeski da vam je to sve potrebno" (Mt 6,32).

 

"Dakle, ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan" (Mt 6,34). S tim jasnim riječima Isus nam zapovijeda: "Nemojte imati nijedne misli i nijedne brige o onome što se može ili ne može dogoditi sutra. Ništa ne možete promijeniti. I brigom ništa ne možete pridonijeti. Kad se brinite, činite samo ono što čine i pogani."

 

Zatim Isus kaže: "Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednost, a to će vam se nadodati" (Mt 6,33). Drugim riječima, moramo ići naprijed ljubeći Isusa. Moramo ići naprijed bacajući sve svoje brige na njega. I moramo počivati u njegovoj vjernosti. Naš nebeski Otac pobrinut će se da dobijemo sve bitno što nam je potrebno za život.

 

Pitam se čude li se anđeli nad svom brigom i tjeskobom onih koji tvrde da se pouzdaju u Gospodina. Ta nebeska bića vjerojatno smatraju da je Bogu uvredljivo što se brinemo kao da nemamo brižnog Oca u nebu. Kakva zbunjujuća pitanja anđeli moraju postavljati među sobom:

 

"Zar ne vjeruju Onome tko ih ljubi? Nije li im rekao da zna za sve njihove potrebe? Ne znaju li da nas Otac šalje da se brinemo za njih kad su u opasnosti? Ne vjeruju li da će Onaj tko hrani ptice, ribe, čitavo životinjsko kraljevstvo, hraniti i odijevati i njih? Kako se mogu plašiti i brinuti kad znaju da Bog posjeduje svu moć i sve bogatstvo i da može ispuniti potrebe svega stvorenja? Kako mogu optuživati nebeskog Oca za zanemarivanje kao da nije vjeran svojoj Riječi?"

 

Ptice pjevaju, a mi prigovaramo i govorimo o strahu i tjeskobi. Poljski ljiljani stoje uspravno u svojoj slavi, a mi venemo i sagibamo se i pred najmanjim vjetrom nepogode. Sljedeća pjesma jezgrovito govori o tome:

 

"Svom svojom sretnom pjesmom same ptice kore te;

da strah i briga nisu ispravni, i samo cvijeće uči te.

'Ohrabri se', vrabac cvrkuće, 'tvoj me Otac hrani.

Sjeti se, o drago dijete, koliko se više brine o tebi!'

'Ne boj se', šapće cvijeće; 'jer On je tako ukrasio

zlatice i tratinčice. Kako se možeš plašiti?'

Dakle, ne uznemiruj se dok te uznemirenje uznemiruje!

Samo ćeš dvostruko uznemirivati sebe i druge."

 

Definitivno imate nebeskog Oca. Uzdajte se u njega!

ponedjeljak, svibnja 25, 2009

BOG NAS NIKADA, NIKADA NIJE IZNEJVERIO!

Što god se događa s ekonomijom, s kakvom god se krizom suočavamo, kakva god žalost ili nevolja došla na naš put – NAŠ BLAGOSLOVLJENI GOSPODIN VODI NAS I BRINE SE ZA NAS NA SVAKOM KORAKU PUTA.

 

Bog se na kraju morao odreći onih koje je izbavio iz Egipta jer su sumnjali i ograničavali ga nakon što su onako čudesno bili paženi u njegovim dragim rukama. Ne radi se o tome da bi Bog volio da se pouzdajemo u njega u teškim vremenima, on to zahtijeva. Zbog toga nas Pismo tako snažno upozoravana protiv nevjere. Rečeno nam je da to žalosti Gospodina i isključuje nas od svakoga blagoslova i dobrog djela koje je obećao. Naša nevjera čini svako obećanje "neučinkovitim".

 

Za nas u New Yorku to nije mrtva teologija. Da bismo preživjeli svakoga dana, moramo provoditi ono što propovijedamo. Ako se ne bismo u potpunosti pouzdavali u Gospodnja obećanja i oslanjali na Isusa sa svime što je u nama, bili bismo paralizirani od straha i panike. Ovdje su ulice kao ratne zone; ljudi žive neprestano u strahu i opasnosti, a prolaznici su ubijani slijeva i zdesna. Naša cijena da se brinemo za one kojima služimo je velika, a potrebe povrijeđenih su ogromne. AKO NE BISMO POČIVALI NA BOŽJIM ČVRSTIM OBEĆANJIMA, BILI BISMO SVLADANI.

 

Ali nismo svladani i ne bojimo se. Dok problemi postaju sve gori, mi jačamo u sili Duha Svetoga.

petak, svibnja 22, 2009

NEKA VAM BOG DA MIR I ODMOR U VAŠEM SRCU!

Ja vjerujem u čuda!

 

U našem crkvenom zboru postoji majka koja je godinama molila za svoga sina. On je kao tinejdžer duboko pao u grijeh. Ona je molila: "Bože, što god je potrebno, spasi ga." Umjesto da se okrene Kristu, postao je musliman. Sljedećih sedam godina zakopao se u tu đavolsku nauku. Ali njegova majka nastavila je moliti. Islam je poslao tog momka duboko u depresiju. U svome strašnom očaju, skočio je sa šesterokatnice nadajući se da će se ubiti. No pao je na noge slomivši brojne kosti – i preživio je. Prošle nedjelje, šepajući je došao na naš podij i ispričao nam kako ga je Isus Krist čudnovato spasio. Njegova majka sjedila je u zboru slaveći Boga, sjećajući se svojih suza i provedenih sati u molitvi. Bog je čuo njezin vapaj.

 

Hvala Bogu za čuda danas!

 

Jedan tinejdžer iz naše crkve ispričao je da je molio da ga Bog upotrijebi u njegovoj srednjoj školi koja je blizu mjesta gdje su srušeni tornjevi blizanci. On i prijatelj stajali su pred školom svakoga dana glasno moleći. Neki su se iz njih ismijavali, ali drugi su im se počeli pridruživati. To je dovelo do toga da im je škola dozvolila održavati satove proučavanja Biblije u školi. Ovaj mladić silno je sretan jer sad dolaze i neki učitelji. Rekao je: "Možete li zamisliti da Bog upotrebljava ovu uplašenu, malu nulu poput mene? Bog još uvijek čini čuda."

 

Hvala Bogu, on je još uvijek čudotvorac!

 

Jedan mlad čovjek pisao nam je iz zatvora pismo koje me duboko dotaklo. Govorim o čudima! Evo što je napisao, riječ po riječ:

 

"Davide, poštom primam vaše propovijedi. Ja sam jedan od školskih ubojica, onaj koga krive da sam sve to započeo. 1. listopada 1997. godine otišao sam u srednju školu Pearl i ubio dvojicu učenika te ranio sedmoricu. Prije toga ubio sam i svoju majku. Kad sam dospio u zatvor, spasio sam se. Ako postoji ikakav način da pomognem vašoj službi, volio bih to. Možda vam mogu dati svoje svjedočanstvo. Učinit ću sve da pomognem. Svakoga mjeseca očekujem vaše propovijedi …"

 

Da, ja vjerujem u čuda!

četvrtak, svibnja 21, 2009

SOTONA NEMA PRAVA MUČITI VAS I VAŠU OBITELJ! POUZDAJTE SE U BOGA ZA SVOJE IZBAVLJENJE!

Bog otpušta svoju strahovitu silu izbavljenja onima koji se potpuno pouzdaju u njega. Oni koji se kolebaju u vjeri, koji strahuju i brinu se, nikada neće biti izbavljeni iz sotonine zamke.

 

Odgovor je jednostavan, međutim, mnogi od nas ga ne dobivaju. Živimo u muci i strahu dok su pod našim prstima sva dragocjena obećanja potrebna da nas oslobode iz kriza u ovom životu. Bog mrzi našu nevjeru uglavnom zato što mu ona veže ruke, a nas sprečava da se ne radujemo u njegovim slavnim sredstvima. Neka vam svakoga dana prioritet bude molitva: "Gospodine, pomogni mojoj nevjeri. Daj mi djetinje povjerenje u tebe."

 

OVDJE U NEW YORKU NE BISMO MOGLI DALJE BEZ POTPUNOG POUZDANJA U GOSPODINA. Problemi su presnažni. Milijuni ljudi žive u prenapučenim stanovima. Grad je podivljao od nasilja, droge, ubojstava, nove vrste tuberkuloze nošene zrakom, pošasti AIDS-a.

 

Naši radnici koji svakoga dana služe bolesnim ljudima koji žive na ulici i beskućnicima koji nose te bolesti nisu uplašeni. Oni se pouzdaju u Gospodina da će ih zaštiti i ojačati u tom poslu.

 

Zahvaljujem Bogu što nam je dopustio da budemo njegovi kanali za podizanje uspješne crkve na Broadwayu, s tisućama dotaknutih života. Ali mi nismo došli u New York samo da sagradimo crkvu. Došli smo da činimo ono što bi činio i Isus: da služimo siromašnima, gladnima, beskućnicima, ovisnicima, najgorim među grešnicima.

 

Radujemo se što nam Bog omogućuje donijeti Kristovo spasonosno evanđelje mnogima koji su svakom ljudskom mjerom jednom bili smatrani beznadnim slučajevima. Mala vojska već je spašena s ulica, a svakoga dana sve ih je više izbavljenih.

 

BOG POKAZUJE SVOJU SNAGU NAD SVIM UNIŠTAVAJUĆIM SILAMA PAKLA. I on će pokazati svoju snagu i u vaše ime, u kušnji s kojom se vi suočavate. Amen!

srijeda, svibnja 20, 2009

GOSPODIN VAS BLAGOSLOVIO I SAČUVAO!

Revno molim nad ovim porukama, a kad sam molio u vezi s time što će Gospodin htjeti da napišem u ovoj, Duh Sveti mi je jasno šapnuo: "Ohrabri narod Božji. Reci im koliko ih Gospodin ljubi i kako se jako raduje u svojoj djeci."

 

Vjerujem da je ovo posebna riječ za mnoge u vezi s ovom porukom. U samom ovom trenutku, duboko u sebi trebate čuti da će vas Gospodin sačuvati i da se u ovom sadašnjem trenutku vašega testiranja raduje u vama. Evo teksta za koji vjerujem da ga morate sad primiti kao svoju osobnu riječ ravno od njega:

 

"Sine moj (kćeri moja), ne odbacuj Jahvine opomene, i nemoj da ti omrzne njegov ukor. Jer koga Jahve ljubi, onoga i kori, kao otac sina koga voli" (Izr 3,11-12).

 

Čak ako je ono kroz što upravo sada prolazite stega, sjetite se da je to siguran znak da vas vaš Otac ljubi i da se raduje u vama. Ako primite ovu riječ – da vas duboko ljubi i da se raduje nad vama – znat ćete da je to sve za vaše dobro i da je vaše korake doista on odredio.

utorak, svibnja 19, 2009

MOJA JE MOLITVA DA UŽIVATE U NAZOČNOSTI GOSPODNJOJ!

U izvornom hebrejskom postoji tekst koji me vrlo blagoslovio te ga želim podijeliti s vama. "Kad mi se primiču podmukli progonitelji koji su daleko od tvoga Zakona, tada si ti, o Jahve, blizu sa svim svojim vjernim zapovijedima" (Ps 119,150-151, slobodan prijevod).

 

Demonske vlasti i sile opkolile su Davida pokušavajući njega i Izraela dovesti do uništenja i istrebljenja. Međutim, ovaj čovjek Božji svjedoči da dok se neprijatelj sve više primicao, on je vjerovao da se Gospodin primiče još bliže. On kaže da ga je Bog svojom desnicom proveo kroz svaki neprijateljski juriš.

 

Ovdje u Davidovom svjedočanstvu divno je obećanje za vas i mene. Možemo biti sigurni da je sotona ovdje da uništi, muči i obori sve koji ljube Gospodina. Neprijatelj će učiniti sve što je u njegovoj moći da nas uvede u jamu očaja, zbunjenosti, krivnje i osude.

 

Dolaze li upravo sada i protiv vas neki sotonski "podmukli progonitelji"? Strahovita iskušenja? Napasti? Financijska bremena? Bračni ili obiteljski problemi? Problemu u poslu? Kad vam se približuju vaši progonitelji s namjerom da vas unište, ohrabrite se: Gospodin Bog Svevišnji čak vam je bliže. On je na vašoj strani, a ako je on blizu vas, djelovat će za vas. Ne mogu zamisliti da bi Bog bio blizu ijednoga svog djeteta i samo sjedio dopuštajući đavlu da ga zlostavlja ili na bilo koji način kvari.

 

Pročitajte Psalam 68,2-8 i vidite što je Bog obećao učiniti za vas budete li se pouzdavali u njega. Imate pravo na ova četiri retka i sada i kroz čitavu godinu. Upamtite ih, stojte na njima i Bog će natjerati vaše neprijatelje u bijeg.

ponedjeljak, svibnja 18, 2009

RADUJTE SE U GOSPODINU I BUDITE SRETNI!

U Judinoj knjizi čitamo o budućem vremenu tako pokvarenom i opakom da će Bog doći sa svojih deset tisuća svetih da obave sud za sva bezbožna djela. Juda proriče da će ljudi biti predani svojim prljavim požudama, da će postati izrugivači, puni požude, "što pjene svojim vlastitim sramotama" (Jd 13). Ti će tvoriti društvo pokvarenih preljubnika koji idu za "drugovrsnim tijelom", misleći ovdje na pošast homoseksualizma.

 

Danas Amerika nije jedina nacija koja odbacuje sve moralne granice. Srozavanje morala nalazi se širom svijeta i postaje vrlo očito da sotona pokušava povratiti gadost pakla na čovječanstvo. Vrijeme je, upozoreni smo u Pismu, kad će đavao nastojati prevariti i izabrane Božje.

 

Juda je unaprijed gledao na ta strašna, zla vremena, i vidio nešto drugo, nešto vrlo nadahnjujuće i čudesno. Usred svega tog nemorala i poniženja, vidio je narod "posvećen od Boga Oca i čuvan za Isusa Krista" (Jd 1).

 

Bez obzira koliko će ovaj svijet postati pokvaren u danima koji su pred nama – bez obzira koliko će medij, televizija i filmovi postati đavolski, bez obzira koliko će se štovanje đavla povećati, bez obzira kako daleko će homoseksualne snage progurati svoj program u društvu, bez obzira hoda li i sam đavao našim ulicama – Bog će sačuvati svoju djecu. On će za sebe sačuvati posvećen, svet narod. On će ga sačuvati od Zloga i postat će jak u vjeri i štovanju, dok će bezbožni ići prema uništenju.

 

Čujte riječ Gospodnju: "A sam Bog, izvor mira, neka vas potpuno posveti! I neka se cijelo vaše biće – duh, duša i tijelo – sačuva besprijekorno za dolazak Gospodina našega Isusa Krista. Vjeran je onaj koji vas je pozvao: on će to i učiniti" (1 Sol 5,23-24).

 

David je rekao: "…živjet ćeš dovijeka … jer Gospod … pobožnika svojih ne ostavlja" (Ps 37,27-28). "O Jahve, ti ćeš bdjeti nad nama, od naraštaja ovog čuvat nas svagda, pa nek se okolo vrzu zlotvori" (Ps 12,8-9).

 

Neka ova molitva apostola Pavla bude i vaša i moja u ova zla, teška vremena pred nama: "Gospodin će me izbaviti od svakoga opakog pothvata i sačuvat će me za svoje, nebesko, kraljevstvo" (2 Tim 4,18).

 

Radujte se! Bog se zavjetovao da će sačuvati i održati one koji se potpuno pouzdaju u njega.

petak, svibnja 15, 2009

POZDRAV U KRISTOVO DRAGOCJENO IME!

Upravo kad sam se pripremao pisati ovu poruku, Duh Sveti mi je jasno progovorio: "Pouči narod. Blagoslovi ih Riječju." Odgovorio sam: "Gospodine, volio bih, ali što želiš da im kažem? Moraš duboko na moj duh utisnuti pravu riječ za ova vremena."

 

Tu je što sam primio od Gospodina. Nadam se da ćete to primiti i doista time biti poučeni. Možda ste upravo vi onaj koga je Bog pripremio da primi tu riječ ohrabrenja u ovo određeno vrijeme:

 

 • Bog želi da vjerujete da vam on govori, posebno u vezi s iscjeljenjem i vodstvom (vidi Ivan 4,48-50).

Isus je rekao kraljevskom činovniku da će mu sin biti zdrav. "Čovjek povjerova riječi koju mu reče Isus, te ode." Ovaj je čovjek povjerovao Gospodnjoj riječi i sin mu je bio iscijeljen toga istog sata.

 

 • Gospodin će odgovoriti na vapaj vašega srca prema velikoj svojoj dobroti. Njegovo je vrijeme savršeno, dakle, budite strpljivi. (Vidi Ps 69,14-15.17-18.33-34).

U ovom odlomku morate zamijeniti "neprijatelja" s demonskom silom". Vaš stvaran neprijatelj je sotona koji mrzi vašu neprestanu glad za bliskim hodanjem s Gospodinom.

 • Tu je određena riječ za vas osobno. Brojni će ljudi primiti istu riječ u ovoj mojom poruci, ali Duh Sveti ima načina kako da upotrijebi Riječ Božju na različite načine mnogim vjernicima.

Pođite k Psalmu 145. Prije nego ga pročitate, molite Duha Svetoga da vam izravno govori u jednom ili dva retka. Znam da je Gospodin rekao mom srcu da ćete biti poučeni u Psalmu 145.

 

(14. redak bio je onaj koji je bio za mene, ali vama Duh može pokazati na druge.)

 

Neka vam Bog da mnogo borbenosti Duha Svetoga da se oduprete đavlu i natjerate ga u bijeg.

četvrtak, svibnja 14, 2009

NEKA MIR BOŽJI VLADA VAŠIM SRCIMA!

Duh mi je tako jasno dao na znanje da je sva moja molitva potpuno uzaludna ako ne molim s vjerom. Mogu plakati, postiti, posredovati, preklinjati i s bolovima moliti, međutim to uopće ne ostavlja nikakav dojam na Gospodina ako to ne činim s jednostavnom, djetinjom vjerom.

 

Bog neće djelovati za nas bez vjere. Riječ kaže: "Takav čovjek (koji sumnja) neka ne misli da će što primiti od Gospodina" (Jak 1,7).

 

Gospodin nam zapovijeda da mu vjerujemo. Međutim, često imamo tako malo pouzdanja u njega, tako malo vjere u njegovu spremnost i želju da odgovori na vapaj našega srca. Kad dođemo u nebo, bit ćemo zaprepašteni kad otkrijemo sve blagoslove, mir i silu koje smo imali na raspolaganju, ali nismo ih prisvajali zbog svoje slabe vjere.

 

SNAŽNO SAM POTAKNUT OD DUHA SVETOGA DA VAS POZOVEM DA POVEĆATE SVOJU VJERU. Tražite Gospodina da vam oprosti vašu nevjeru i da vašu dušu preplavi pouzdanjem u njegovu spremnost da je i više nego voljan odgovoriti na vaše iskrene molitve.

 

Želite li veću vjeru? Kad ponovno odete na molitvu, upotrijebiti sljedeće retke Pisma za uvjeravanje Gospodina. On se neće odreći svoje vlastite Riječi. Držite se ovoga:

 

Psalam 62,9

Psalam 91,4

Psalam 56,4

Izreke 30,5

Jeremija 29,11-14

 

Ustrajte u vjeri! On će vam odgovoriti – i to brzo!

srijeda, svibnja 13, 2009

POZDRAV U DIVNO IME GOSPODNJE

Prošlih nekoliko dana misli su mi bile na Psalmu 142 i 143. Savjetujem vam da si uzmete vrijeme i pročitate ta dva snažna psalma da ohrabre vašu vjeru.

 

Zanima me kroz što je David prolazio kad je rekao: "Ako duh moj i klone u meni, ti put moj poznaješ" (Ps 142,3). U Psalmu 143,4 on ponavlja: "Duh moj već zamire u meni, srce mi trne u grudima." David zapravo govori Bogu: "Tonem u nevolji. Pod napadom sam neprijatelja. To me obara." Vapio je Gospodinu: "Poslušaj moje vapaje, jer sam veoma nevoljan … Izvedi iz tamnice dušu moju" (Ps 142,7-8).

 

Ljubljeni, ove su riječi zapisane zbog nas, za našu pouku. Tu je ohrabrenje za sav narod Božji koji je svladan nevoljama i teškoćama. Neki tonu u financijskim problemima, svladani dugovima. Mnogi dragi vjernici jedva sastavljaju kraj s krajem. Mnoge udovice i stariji bračni parovi jedva preživljavaju.

 

Često sam bio optuživan da sam previše sumoran, previše negativan. Ljudi kažu da nitko ne želi slušati loše vijesti te odbacuju svakog propovjednika koji govori o boli, trpljenju i nevoljama. Ali istina je da većina od nas živi u svijetu u kojem život može povremeno biti apsolutno neizdrživ. Poput Davida, i mi se suočavamo s bujicom nevolja; i mi smo dotaknuti nevoljama čak i u našoj pravednosti. I mi prolazimo kroz bolesti, smrt ljubljenih i razdoblja zbunjenosti ne znajući što trebamo učiniti. I mi se suočavamo s paklenim napadima sotone protiv naše vjere.

 

U ta naša neizdrživa razdoblja učimo tražiti Boga i vapiti u boli. David je rekao: "Pred njim svoju izlijevam tužaljku, tjeskobu svoju pred njim razastirem" (Ps 142,3). "…u pravednosti me svojoj usliši" (Ps 143,1). Jeste li sada pritisnuti prilikama u svom životu? Učinite što i David:

 

 • "Ruke svoje za tobom pružam, duša moja ko suha zemlja za tobom žeđa" (Ps 143,6).

 • Lica svojeg preda mnom ne skrivaj … Objavi mi jutrom dobrotu svoju, jer se uzdam u tebe. Put mi kaži kojim mi je krenuti, jer k tebi dušu uzdižem" (Ps 143,7-8).

 • "Izbavi me, Jahve, od mojih dušmana, tebi ja se utječem. Nauči me da vršim volju tvoju, jer ti si Bog moj. Duh tvoj dobri nek me po ravnu putu vodu! Zbog imena svog, Jahve, poživi me, zbog svoje pravednosti dušu mi izvedi iz tjeskobe" (Ps 143,9-11).

Ohrabrite se! Bog sve ima pod kontrolom! On će ispuniti vaše potrebe na vrijeme.

utorak, svibnja 12, 2009

VAŠA BITKA JE GOSPODNJA (vidi 2 Ljet 20,15)

Razlog zašto pišem ovo jest da vas podsjetim da bitka s kojom se suočavate nije vaša, nego Božja. Ako ste njegovo dijete, možete biti sigurni da će sotona "bjesnjeti na vas".

 

U 2 Ljetopisima 20 veliko je mnoštvo došlo protiv naroda Božjeg. Kralj Jošafat i njegov narod svojim su srcem odlučili tražiti Gospodina i postiti. Kralj je zavapio Bogu u molitvi koju je većina nas povremeno molila na našem duhovnom putovanju: "U nas nema sile prema tome velikom mnoštvu koje dolazi na nas, niti mi znamo što da radimo, nego su nam oči uprte u te" (2 Ljet 20,12). "Siđe Jahvin duh usred zbora … On reče: 'Ne bojte se i ne plašite se … jer ovo nije vaš rat, nego Božji" (2 Ljet 20,14-15).

 

Izaija je svim sotonskim silama dao ovo upozorenje: "Koga si grdio, hulio? Na koga si glasno vikao …? Na Sveca Izraelova" (Iz 37,23).

 

Bog je rekao svome narodu Izraelu, a kaže i nama danas: "Ova bitka nije protiv vas. To je sotonski bijes protiv mene Gospodina koji stanujem u vama." Bog je rekao sotoni: "Znam kad se dižeš i kad sjedaš, kad izlaziš i kad se vraćaš … bjesnio si na me" (Iz 37,28).

 

Pitam vas, gdje je vaša borba? U vašem braku? Na poslu i radnom mjestu? U vašim financijama? Zdravlju? Postaje li ta bitka svakim danom sve žešća? Ako imate srce za Isusa i želju biti s njim, suočavat ćete se s bijesom pakla. Ali to nije vaša bitka.

 

Ako tako odaberete, svoju bitku možete brzo okončati jednostavno izlazeći iz bitke i predajući se svome strahu i sumnjama. Sotona neće uznemiravati one koji dižu ruke od svoga pouzdanja u Gospodina.

 

Da, bitka je Gospodnja, ali i mi imamo dio u njoj – a to je da se pouzdajemo i vjerujemo njegovim obećanjima u lice beznadnosti i onome što se čini nemogućim. "Zašto kažeš, Jakove, i ti, Izraele, govoreći: 'Moj put sakriven je Jahvi, Bogu mom izmiče moja pravica?'" (Iz 40,27).

 

Vjera zahtijeva da predam sve svoje probleme – sve svoje kritične situacije, strahove, tjeskobe – u ruke Gospodnje. Kad učinim sve što mogu i znam da je moja bitka iznad moje moći, moram je predati u njegove ruke.

 

Naš Gospodin zna bijes sotone i mi moramo doista vjerovati da će on djelovati. On će nas provesti kroz vodu i vatru i natjerati u bijeg sve duhovne neprijatelje. Evo Riječi Božje u vezi s onim što će učiniti: "Jer bjesnio si na me i jer obijest tvoja do ušiju mi dođe, prsten ću ti provući kroz nozdrve, uzde staviti u žvale i vratit ću te putem kojim si došao" (Iz 37,29).

 

Budete li se čvrsto držali svoje vjere – pouzdajući se u njega, počivajući na njegovim obećanjima i odupirući se svim lažima sotone koje dolaze u vaš um – onda očekujte da će Bog doći svojim Duhom u vašu situaciju i donijeti očekivani kraj vašoj određenoj bitki. On će pokrenuti nebo i zemlju da vas izbavi i stvori put. Put izlaza je pouzdanje, pouzdanje, pouzdanje! "On ratove prekida" (Ps 46,10).

ponedjeljak, svibnja 11, 2009

NEKA MIR BOŽJI STANUJE U VAMA!

Nedavno mi se približila jedna kršćanka s prilično uznemirenim izrazom lica i pitala me jesam li čuo posljednje vijesti. Radilo se o događanjima u Pakistanu. "Možete li vjerovati što se događa?" pitala je. "Svaki je dan dan loših vijesti. Pakistan je nuklearna sila. Teroristi mogu nadvladati i neki ludi ajatolah može nas uvući u nuklearni rat." Odmahujući glavom, rekla je: "Doista sam uplašena. Stvari jure van kontrole."

 

Svuda širom svijeta ljudi su sad uplašeni. Vidimo ispunjenje Isusovog upozorenja da će doći dan kad će ljudi umirati od straha vidjevši što dolazi na zemlju.

 

Oni koji primaju moje mjesečne poruke znaju da sam tijekom prošlih godina vikao upozorenja o dolazećoj krizi u vezi s kućama. Upozoravao sam da je slom neminovan. Propovijedao sam to sa suzama.

 

Dopustite mi da vam sad dam jasnu riječ iz srca Božjeg, riječ ohrabrenja. Usprkos svim tim strašnim vijestima, Bog još uvijek sve ima pod kontrolom.

 

Evo Riječi na kojoj mi vjernici moramo stajati dok oluja bijesni oko nas, na riječima koje nam je dao Isus: "Neka se ne uznemiruje i ne plaši vaše srce" (Iv 14,27). Ovo su uznemirena vremena. Ali u takva vremena Riječ Božja postaje naša snaga i nada.

 

 • "Jahve je tvrđava tlačenom, tvrđava spasa u danima tjeskobe. Nek se uzdaju u te koji znaju ime tvoje, jer ne ostavljaš onih što ljube tebe, o Jahve" (Ps 9,10-11).

 • "U sjenici svojoj on me sklanja u dan kobni; skriva me u skrovištu Šatora svoga, na hridinu on me uzdiže" (Ps 27,5).

Vjerujem da su najstrašniji i najteži dani tek pred nama. Ja ne vidim ništa nego sve veći očaj onih koji nisu svakodnevno u Riječi Božjoj, molitvi i razgovoru s Gospodinom. Njegova je Riječ ona koja podiže naš duh i stvara vjeru. Disciplinirajte se sad otvoriti svoju Bibliju ujutro te započnite dan ohrabreni njegovim dragocjenim obećanjima. Zatim razgovarajte s Gospodinom, čak i dok se pripremate za dan. Tražite Duha Svetoga da ojača vašu vjeru i nadu.

 

Postoji redak Pisma koji ponavljam mnogo puta svakoga dana. Potičem vas da ga i vi prisvojite i vjerujete mu: "Svu svoju brigu bacite na njega, jer se on brine za vas" (1 Pt 5,7).

petak, svibnja 08, 2009

BOGU PRIPADA SVA SLAVA I HVALA!

Kad sam sjeo za svoj stol pitajući Gospodina kako bih vas mogao blagosloviti, jednostavno sam bio pokrenut da vam dam nešto iz njegove Riječi.

 

Dajem sljedeće retke Pisma vjerujući da će barem jedan od njih biti riječ samo za vas. Znam da je Bog vjeran da nam pošalje posebnu riječ kad je trebamo. I vjerujem da je ovdje nešto posebno za vas.

 

 1. Psalam 32,6-8: "Zato neka ti se moli pobožnik svaki u času nevolje. Kad bujice silne navale, njega neće stići. Utočište ti si moje, od tjeskobe ti ćeš me sačuvat, odjenut me radošću spasenja. Učit ću te, put ti kazat kojim ti je ići, svjetovat ću te, oko će moje bdjeti nad tobom."

 1. Psalam 31,6-8: "Ti mrziš one koji štuju ništave kumire, a ja se u Jahvu uzdam. Radosno ću klicat tvojoj milosti, jer si na moju bijedu pogledao, pomogao u tjeskobi duši mojoj. Nisi me predao u ruke dušmana, noge si mi na prostran put izveo."

 1. Psalam 41,2-4: "Blago onom koji misli na uboga i slaba: u dan nevolje Jahve će ga spasiti! Jahve će ga štititi i živa sačuvati, sreću mu dati na zemlji, i neće ga predati na volju dušmanima. Jahve će ga ukrijepiti na postelji boli, bolest mu okrenuti u snagu."

 1. Psalam 31,2.6: "Tebi se, Jahve, utječem, o da se ne postidim nikada: u svojoj me pravdi izbavi … U tvoje ruke duh svoj predajem: otkupi me, Jahve, Bože vjerni."

 1. Psalam 56,9.10.12: "Ti izbroji dane mog progonstva, sabrao si suze moje u mijehu svoj. Nije li sve zapisano u knjizi tvojoj? Moji će dušmani uzmaknuti čim te zazovem. Ovo sigurno znam: Bog je za mene … U Jahvu se uzdam i neću se bojati: što mi može učiniti čovjek?"

 1. Psalam 86,17: "Daj mi milostivo znak naklonosti svoje, da vide moji mrzitelji i da se postide, jer si mi ti, o Jahve, pomogao, ti me utješio."  

 1. Psalam 88,2-4: "Jahve, Bože moj, vapijem danju, a noću naričem pred tobom. Neka dopre do tebe molitva moja, prigni uho k vapaju mome. Jer mi je duša zasićena patnjama, moj se život bliži Podzemlju."

Molim vas, podvucite dio Pisma za koji Duh svjedoči da je vaš. Vjerujte to! Bog je to danas poslao vama.

četvrtak, svibnja 07, 2009

ZAHVALJUJMO BOGU ZA NJEGOVU MNOGOSTRUKU MILOST I DOBROTU!

Vođen sam Duhom Svetim da vam napišem o Božjem otvaranju zatvorenih vrata. Netko tko čita ovu poruku odmah će se povezati s tim jer su pred njim jedna ili više zatvorenih vrata. Pred vama su, pred samim vašim licem, vrata koja kao da će stalno ostati zatvorena. To može biti ozbiljna financijska situacija te molite da se otvore vrata neke prilike. Međutim, ništa što pokušavate ne uspijeva; vrata se jednostavno ne otvaraju.

 

Ne znam što su vaša zatvorena vrata, ali za mnoge kao da su i prozori i vrata neba zatvoreni. Nebo kao da je od olova i ne možete prodrijeti kroz njega. Ova zatvorena vrata o kojima govorim u vezi su s nekom stvari, nekom situacijom, nekom potrebom zbog koje mnogo molite. To može biti kriza koja ne zahtijeva ništa manje od čuda. I još uvijek niste primili odgovor na svoje žarke molitve i prošnje Gospodinu.

 

U Otkrivenju, Krist na sebe ukazuje kao na ONOGA TKO OTVARA I ZATVARA VRATA (Otk 3,7). Bilo je to u pismu poslanom vjernicima u drevnoj Filadelfiji, crkvi koju Gospodin pohvaljuje jer je sačuvala njegovu poruku o postojanosti i nikada se nije odrekla njegova imena. Jednostavno rečeno, u vrijeme njihove najgore kušnje, ti ljudi su vjerno stajali na Riječi Božjoj. Oni nisu optuživali Gospodina da ih je zanemario ili se oglušio na njihove vapaje.

 

Očito je sotona došao protiv njih s lažima. Njegove vlasti i sile tame – lažni duhovi koji su izašli iz same utrobe pakla – kažu da je Bog zatvorio svaka vrata, da nije vrijedan štovanja i vjere. Ali ti vjernici, za koje je Isus rekao da su male snage, nastavili su se pouzdavati, strpljivo čekajući da Bog stavi ključ u vrata i otvori ih. On drži ključ za svaka zatvorena vrata – i jedino on pred nama otvara vrata.

 

Evo što im je Gospodin obećao, a to je i naše obećanje:

 

"Budući da si sačuvao moju poruku o postojanosti i ja ću tebe sačuvati od časa kušnje koji će doći na sav svijet da podvrgne kušnji stanovnike zemlje" (Otk 3,10).

 

Ovaj trenutak kušnje sad je i na nama. On u svojoj ruci drži nevjerojatna testiranja vjere, tako velika i tako žestoka da će mnogi pasti u smrtonosnu nevjeru. Sad je doista na svijetu veliki otpad od postojane vjere.

 

Ali vi – jer se još uvijek pouzdajete u njegova obećanja i voljni ste umrijeti u vjeri čak ako ih i ne vidite ispunjena – bit ćete sačuvati od ove kušnje koja se širi svijetom da ne upadnete u nevjeru. Bog je čuo vaš vapaj i zna vrijeme, sam trenutak, kad će otvoriti sva vrata. Nikada ne odustajte! Nikada ne sumnjajte! Stojte na obećanjima! On vas neće iznevjeriti.

srijeda, svibnja 06, 2009

SLAVITE BOGA ZA NJEGOVO NJEŽNO MILOSRĐE!

Imam kratku poruku za one koji prolaze kroz bolnu situaciju koja ih svladava. Ne govorim onima koji sad uživaju u razdoblju počinka od trpljenja, koji nisu ni u kakvoj boli ili žalosti. Hvala Bogu za takva razdoblja mirnog počinka.

 

Primio sam mnoga pisma od dragih Isusovih sljedbenika koji žive s nevjerojatnom unutarnjom žalosti i kriznim situacijama; u pitanju su razvod, djeca na drogi ili u zatvoru, smrt supružnika. Jedna žena koja ljubi Gospodina tuguje nad smrću svoje troje djece koja su se ugušila u vatri. Jedna pastor tuguje zbog svoje žene koja je napustila njega i djecu zbog lezbijske ljubavnice. I tako to ide dalje i dalje; mnogi su pobožni ljudi opterećeni žalošću i boli. 

 

Imam poruku za vas koji podnosite žalost, koji tugujete ili živite s boli. U Psalmu 40 David vapi: "Okružiše me nesreće nebrojene … Bilo ti milo, o Jahve, da me izbaviš; Gospodine, u pomoć mi pohitaj" (Ps 40,13-14). "Neka kliču i nek se vesele u tebi svi koji te traže … Bijedan sam ja i nevoljan, al' Jahve se brine za me. Ti si pomoć moja i moj spasitelj; O Bože moj, ne kasni" (Ps 40,17-18).

 

Tako sam bio blagoslovljen i utješen ovom misli u 18. retku: "…Jahve se brine za me." Zamislite to, Gospodin koji je sve stvorio, Bog ovoga svemira, misli na mene.

 

Čak i sada, u samom ovom trenutku, on misli o vama u vašem trenutku potrebe.

 

Kad je Izrael bio u ropstvu u Babilonu, tugujući nad gubitkom svojim domova i obitelji te podnoseći žalost i nevolju, Bog mu je poslao riječ po Jeremiji: "Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu" (Jer 29,11). Bog je rekao svome narodu: "Vaša će noćna mora završiti. Prema vama imam samo dobre misli i ako me budete tražili svim svojim srcem, naći ćete me" (vidi Jer 29,11-13).

 

Bog se ne ljuti na vas. I sveti imaju nevolje, dakle, ne kolebajte se u svom pouzdanju u njega. U vrijeme stresa, osjećaja osamljenosti i žalosti, pođite na molitvu. Izlijte svoje srce Gospodinu. On misli na vas – i radi za vas.

utorak, svibnja 05, 2009

LJUBAV BOŽJA PREMA NJEGOVU NARODU NIKADA NE PRESTAJE

Dok sam čitao Psalam 13, bio sam potaknut poslati vam nekoliko riječi ohrabrenja koje sam skupio iz toga blagoslovljenog poglavlja.

 

Riječi koje sadržava ovaj psalam zapisao je David. Pitao je: "Ta dokle ćeš me, Gospodine, zaboravljati? Zauvijek? Dokle ćeš kriti svoje lice od mene? Dokle ću svakodnevno imati žalost u svome srcu? Dokle će se neprijatelj dizati na mene?"

 

Ovo zvuči kao da je David mislio da ga je Bog sasvim prepustio trpljenju da se svakoga dana budi s crnim oblakom koji visi nad njim. Određeno je razdoblje od očaja govorio: "Bože, hoće li ovaj osjećaj osamljenosti ići tako zauvijek? Kad će moje molitve biti odgovorene?"

 

Kad nas nevolje napadnu iako znamo da ljubimo Gospodina – kad se izbavljenje čini dalekim i beznadnim – tonemo pod pritiskom. Upravo sada, neki koji čitaju ove riječi tonu pod strašnim pritiskom situacije koja se čini nerješiva. Na rubu su potpunog očaja i nadaju se da će zatišje u njihovoj kušnji doći makar samo na trenutak.

 

Usred svoje vlastite kušnje, David je pitao: "Kako ću dugo sam sebe savjetovati?" Stvarao je plan za planom nastojeći ishitriti putove iz svoje nevolje, ali svi njegovi planovi, sve pripreme, sve je iznevjerilo. Sad više nije imao ništa čega bi se sjetio, nikakvo učinkovito rješenje. Bio je na kraju svega.

 

Kako je potreseno vidjeti zraku nade, malo sunca, a onda ponovno očaj! Upamtite, sve se to događalo pobožnom čovjeku, čovjeku po Božjem vlastitom srcu. David je bio čovjek koji je svjedočio da ima veliko pouzdanje u Gospodina. Međutim, poput nas, i David je prolazio kroz teška razdoblja, kao što govori u tom psalmu.

 

Kako se David podigao iz te jame očaja? "A ja se u milosrđe tvoje uzdajem … Pjevat ću…"

 

Dopustite mi podijeliti s vama zašto da se nastavite pouzdavati kroz svoje sadašnje kušnje:

 

 • Kako god oluje bjesnjele, naš dragocjeni Gospodin još uvijek hrani vrapce u zraku, odijeva ljiljane u polju i snabdijeva ocean pun riba njihovim svakodnevnim potrebama. "Vaš ih nebeski Otac hrani…" Nijedna ptica nikada nije pala na zemlju bez Očeva oka na njoj. 
 • Kakav bi to Otac hranio sva stvorenja na zemlji, a zanemarivao svoju djecu? Isus nas je poticao da "se ne brinemo tjeskobno" za svakodnevne potrebe i probleme, "jer se on brine za vas".

Doista, Gospodin vas ljubi i neće začepiti uši na vaše vapaje. Držite se njegovih obećanja. Idite dalje u vjeri. Čekajte strpljivo na njega. On vas neće iznevjeriti.

ponedjeljak, svibnja 04, 2009

UZVISUJMO IME ISUSA KRISTA, NAŠEGA GOSPODINA!

Netko tko ovo čita treba Isusov dodir. Kad je Gospodin služio ovdje na zemlji, išao je okolo ozdravljujući i obnavljajući unesrećene jednostavno dodirujući ih. Kad je Isus dotakao Petrovu punicu, "pusti je groznica". Dotakao je lijes mrtva djeteta, i dječak se povratio u život. Dotakao je oči slijepaca, i oni su progledali. Dotakao se uha gluhog i on je iznenada čuo. Roditelji su mu donosili djecu "da stavi ruke na njih". Njegov nježan dodir sve je mijenjao. Mnogi su donosili svoje bolesne i slabe, a Isus je nalazio vremena da ih sve dosegne, dotakne i iscijeli.

 

Ako doista prisno poznajete Gospodina, znate i osjećate dodir Isusove ruke. U vrijeme osamljenosti, u vrijeme obeshrabrenja, u vrijeme zbunjenosti, u vrijeme boli i neizvjesnosti zavapili ste iz dubine svoje duše: "Gospodine Isuse, potreban mi je tvoj dodir. Moram osjetiti tvoju nazočnost. Dođi, Isuse, i dotakni moju žednu dušu."

 

Nekima je potreban Isusov dodir na njihovu umu. Sotona je došao svojim pokvarenim vlastima da muči i opterećuje um paklenim mislima – mislima nevjere, mislima koje nisu slične Kristu, mislima straha, mislima nedostojnosti, mislima o Božjem nezadovoljstvu. Iskreni će vam vjernici reći da su iskusili te napade na svoj um. Sotona je čvrsto odlučio uništiti našu vjeru i oslanjanje na Gospodina.

 

U Pismu je Isusov dodir dolazio u odgovoru na vapaj. Nema dokaza da je ikada ignorirao ili odbio takav vapaj. A neće se oglušiti ni na vaš vapaj, nego će milosrdno odgovoriti na vašu potrebu. U Mateju 8 čitamo o gubavcu koji je došao k njemu i rekao: "Gospodine, ako hoćeš, možeš me ozdraviti." Isus je ispružio ruku i dotakao ga se govoreći: "'Hoću. Ozdravi!' I odmah bi izliječena njegova guba."

 

Nađite danas mjesto s Isusom nasamo i recite mu isto što je rekao i gubavac: "Gospodine, ti možeš. Očisti me." A onda očekujte da vas on koji ne gleda tko je tko dotakne i iscijeli u umu, tijelu, duši i duhu. Ruka Gospodnja ispružena je prema vama, ali on čeka na onaj vapaj potrebe, vapaj za pomoći koji je i vapaj očekivanja.

           

"Egipćani su s nama postupali loše; tlačili su nas i nametnuli nam teško ropstvo. Vapili smo Jahvi, Bogu otaca svojih. Jahve je čuo vapaj naš; vidje naš jad, našu nevolju i našu muku. Iz Egipta nas izvede Jahve moćnom rukom i ispruženom mišicom, velikom strahotom, znakovima i čudesima. I dovede nas na ovo mjesto i dade nam ovu zemlju, zemlju kojom teče med i mlijeko" (Pnz 26,6-9).

petak, svibnja 01, 2009

BOG VAS BLAGOSLOVIO I SAČUVAO U MIRU!

Duh Sveti me potakao da čitam Izlazak 12 koji sadrži izvješće o Izraelovom izbavljenju iz Egipta.

 

Vrata svakoga izraelskog doma, oba dovratnika i nadvratnik, bili su poškropljeni janjetovom krvi. Bilo je to za zaštitu naroda Božjeg od anđela smrti koji je prolazio zemljom. Kad je došao taj dan, mnoštvo je Izraelaca izašlo iz ropstva; pored šesto tisuća muškaraca tu su bili i žene i djeca. "Točno onoga dana – sve čete Jahvine iziđoše iz zemlje egipatske" (Izl 12,41).

 

U sljedećem poglavlju zastao sam kod 3. retka koji glasi: "Jer vas Jahve izbavi odande svojom jakom mišicom" (Izl 13,3). Božji je narod bio izbavljen jedino snagom Gospodnjom; nikakvim ljudskim sredstvima.

 

David izjavljuje: "Taj Bog me snagom opasuje i s moga puta pogibelj uklanja … On pruži s neba ruku i mene prihvati, iz silnih voda on me izbavi. Od protivnika moćnog mene oslobodi, od dušmana mojih jačih od mene … On je štit svima, samo on, koji se k njemu utječu" (2 Sam 22,33.17.18.31).

 

Naša vjera i snaga mogu oslabiti, ali za naša razdoblja slabosti Bog nam je dao čudesna obećanja da nas obnovi i osnaži:

 

 • "Ti me opasa snagom za borbu" (2 Sam 22,40).
 • "Nemoćni se snagom opasuju" (1 Sam 2,4).
 • "Jahve narodu svom daje jakost, Jahve narod svoj mirom blagoslivlje" (Ps 29,11).
 • "Bog Izraelov daje moć i silu narodu svojemu. Blagoslovljen Bog" (Ps 68,36).
 • "Ne zabaci me u starosti … Ići ću u snazi Jahve Gospoda" (Ps 71,9.16).
 • "Blažen čovjek kojemu je snaga u tebi … (Oni) hode od snage do snage; svatko će se od njih pojaviti pred Bogom na Sionu" (Ps 84,5.7).

Ljubljeni, vjerujete li da je naš Bog jak? Ako je jak, nikakva se sila ne može pred njim održati. Zbog toga, predajte sve u njegovu moćnu ruku snage i vlasti. On će stvoriti put. A više od svega, vjerujte ovoj riječi: "Kad sam te zazvao, uslišio si me, dušu si moju pokrijepio" (Ps 138,3).

 

Bog vas blagoslovio.